Kész a minisztériumi megszorítások listája

2011.10.21. 12:46 Módosítva: 2011.10.21. 12:47

A tárcák összeállították a jövő évi költségvetési előirányzataik teljesítéséhez szükséges intézkedési terveiket – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium pénteken. Október közepén jelent meg a hír arról, hogy a minisztériumok öt napot kaptak Matolcsy György nemzetgazdasági minisztertől, hogy megmondják: hogyan akarják tartani a 2012-es költségvetést.

A mostani közlemény szerint az intézkedési terveket a minisztérium – ha kellett, több fázisban – egyeztette a tárcákkal. Ezek alapján a nemzetgazdasági miniszter elkészítette a kormány számára előterjesztését, ez azonban nem nyilvános.

A 2012-es államháztartási hiánycél tartása, valamint az ennek érdekében elrendelt és a költségvetési törvényjavaslatban érvényesített megtakarítások biztosítása érdekében a kormány a múlt héten határozatban írta elő a tárcáknak, hogy készítsenek intézkedési tervet az előirányzatok teljesítéséhez.

A kormány egyben felhívta a nemzetgazdasági minisztert, hogy az intézkedési terveket csak akkor hagyja jóvá, ha az a fejezethez tartozó törvényi sorok 2012. évi teljesítését kétséget kizáróan biztosítja. A nemzetgazdasági miniszternek mindaddig vissza kell küldenie módosításra az intézkedési tervet, amíg az ennek a feltételnek nem felel meg - állt a határozatban.

A nemzetgazdasági miniszternek péntekig kellett összefoglaló jelentést készítenie a kormány számára az intézkedési tervekről, illetve azok jóváhagyásról, szükség szerint intézkedési javaslattal.