Az utolsó pillanatokban egyeztet Matolcsy a tárcákkal

2011.10.13. 23:50
Egy kormányhatározat szerint a minisztériumoknak mindössze öt napjuk van arra, hogy elküldjék Matolcsy Györgynek, hogy mégis hogyan akarják tartani a 2012-es költségvetést. Már rég be kellett volna fejeződnie az egyeztetésnek, úgy tűnik a kormányzat megint improvizál.

Egy kormányhatározat szerint a kabinet arra utasítja a minisztériumok vezetőit, hogy sürgősen, péntekig küldjenek Matolcsy György nemzetgazdasági miniszternek részletes ütemterveket arról, hogyan fogják elérni a jövő évi hiánycél tartásához szükséges, már betervezett megtakarításokat - írja a Hvg.hu. Az elküldött dokumentumokban szerepelnie kell a tervezett változásoknak, és az ehhez szükséges jogszabály-módosítások javaslatait is.

Matolcsy a kormány ütemterve szerint szerdáig válaszol a minisztériumoknak, és a nemzetgazdasági miniszter jövő héten már be is mutatja a végleges ütemterveket a kormányülésen, vagyis mindössze pár nap maradt az egyeztetésre a minisztériumok és a költségvetésért felelős miniszter között.

A költségvetés szöveges indoklásának elvileg múlt héten kellett elkészülnie, a kormányhatározat alapján azonban kérdéses, hogy a leadott törvényszöveg valós intézkedési terveket tartalmaz-e. A Hvg.hu szerint azért is meglepő a kormányhatározat, mert tulajdonképpen arra utasítja most  a minisztériumokat, amit már szeptember elejéig meg kellett volna tenniük. Matolcsy minisztériuma ugyanis július 25-én küldte ki a tárcáknak a jövő évi büdzsé tervezési köriratát a keretszámokkal, amiket be kellett tartaniuk a tárcáknak a tervezés során.