Öt forinntal is drágulhat a dízel

2011.11.13. 10:28

Az emelkedő olajár és gyengülő forint árfolyam miatt a héten új csúcsra futhatnak az üzemanyagárak a hazai kutakon. A gázolaj esetében jelentősebb, 5 forint körüli áremelésre is érdemes felkészülni, a benzin viszont ennél kisebb mértékben drágulhat.

Az elmúlt egy hetet nézve a gázolaj dollárban mért átlagos jegyzésára 3,6 százalékkal emelkedett, a benziné viszont 0,2 százalékkal csökkent. A hetek óta jellemző trend, a gázolaj a benzinét jócskán meghaladó drágulása azzal magyarázható, hogy az európai piacok benzintöbblet van, miközben a dízel iránti kereslet egyre nagyobb.

Az áremelkedés másik összetevője a forint, illetve a forint gyengülése. A múlt héten még 221,6 forintos átlagár az elmúlt napokban 227 forintra nőtt. Forintban nézve így a benzin átlagára 2,3%-os, a gázolajé pedig 6,1%-os emelkedést mutat.

A benzin átlagára most 397-398 forint, míg a gázolajé 422 forint, utóbbi árának emelkedésében döntő szerepet az elmúlt hetekben a jövedéki adó november 1-i emelése játszotta, ami bő 16 forinttal dobta meg a literenkénti árat.