Töröcskei kiszállt a Hír TV-ből

2011.11.17. 08:51
Bár egy, a költségvetéshez kapcsolódó törvénymódosítással a kormány eltörölné az Államadósság-kezelő Központ vezetőjére vonatkozó összeférhetetlenségi szabályokat, a kiszemelt, Töröcskei István eladta a Hír TV-ben és a Lánchíd Rádióban meglévő részesedéseit. Korábbi nyilatkozata szerint mindenről lemond, ha kinevezik.

Eladja a Hír Tv-ben és a Lánchíd Rádióban meglévő részesedéseit Töröcskei istván, az Államadósság-kezelő Központ élére kiszemelt üzletember, írja a HVG Cégvilág rovata.

Töröcskeinek a Hír TV-ben 29,9, a Lánchíd Rádióban 75 százalékos részesedése van. A vevő mindkét esetben Liszkay Gábor, a Magyar Nemzet igazgató-főszerkesztője.

A Hír Tv többségi tulajdonosa a Pro-Aurum Zrt. maradt, a Lánchíd Rádió kisebbségi tulajdonosa pedig a szintén Fidesz-közeli Nyerges Zsolt Infocentere.

Töröcskei a tulajdonrész eladásával távozik a Hír TV felügyelőbizottságából is, amit testvére, László is elhagy.

Töröcskei üzleti részesedései elvileg összeférhetetlenek lennének állami megbízásával, ezt azonban egy, a költségvetési törvényjavaslatba csempészett módosítóval törölnék az esetében.

A jelenlegi szabályok szerint nem lehet valaki úgy az adóságkezelő vezetője, hogy közben egy befektetési vállalkozásnál, hitelintézetnél, ingatlanforgalmazónál, vagy befektetési alapkezelőnél is vezető beosztásban dolgozik, érdekeltségeit az összeférhetetlenség felmerülését követő 15 napon belül meg kellett szüntetnie.

Töröcskei irányítja a Széchenyi Bankot, ez a pozíció is összeférhetetlen lenne a régi szabályok szerint az adóságkezelőhöz történő kinevezésével.

A Simicska Lajossal közeli kapcsolatban álló üzletember a 2010-es kormányváltás után bekerült a Mol felügyelőbizottságába, és a Mavir Zrt. igazgatósági elnöke lett, tulajdonosa a megújuló energiatermelésben utazó PannErgynek, és fontos érdekeltségei vannak a médiában: a Hír televízió és a Magyar Nemzet is a tulajdonában van. Övé a dörgicsei Pántlika Pincészet, a Gödöllői Tangazdaság és a Széchenyi Kereskedelmi Bank, résztulajdonosa a Járai Zsigmond nevével fémjelzett CIG Pannónia Biztosítónak. Évről-évre bekerül a 100 leggazdagabb magyarról szóló kiadványba.

Töröcskei korábban a Figyelőnek azt nyilatkozta, kinevezése esetén lemond "mindenről".