Adóemelés az EU-s büntetésekre is?

2011.11.21. 17:33
Amennyiben a gazdasági szabadságharc győztes csatáit jogellenesnek minősítené az EU, az ebből fakadó büntetésekre, visszafizetési kötelezettségekre különadókat vethetne ki a kormány – derül ki egy, a kommunizmus alatti bűnök jogkövetkezményeiről szóló, az alkotmányhoz benyújtott módosítóból.

A kormány alkotmánymódosítási javaslatot nyújtott be, amely szerint ha az EU vagy az Alkotmánybíróság jogellenesnek ítél egy törvényt, és emiatt az államnak bármit is fizetni kell, akkor ennek érdekében különadókat vethet ki. Teheti  ezt addig, amíg az államadósságunk a GDP 50 százaléka fölött van, ám attól nem kell félnünk, hogy ez még nyolc-tíz évig ne maradna így. Mindez lazán kapcsolódik a kommunizmus alatt elkövetett bűnök jogkövetkezményivel foglalkozó „Magyarország Alaptörvényének Átmeneti Rendelkezései” nevű javaslathoz, aminek a 28. cikkelyében az egész elbújt.

A Lázár János (Fidesz) és Harrach Péter (KDNP) által beadott alkotmánymódosító lehet az egyik legnagyobb mértékű nem tankönyvbe illő gazdaságpolitikai húzás. Ha végignézzük, csak a folyamatban lévő ügyek több, mint 1000 milliárd forinttal terhelnék meg az elkövetkező évek költségvetéseit.

A most elveszített áfaperben a NAV adatai szerint nagyjából 270 milliárd forintot kell visszaadni a cégeknek, ennek a legnagyobb része valószínűleg már idén esedékes. A szektorális válságadók közül az évi 61 milliárdos telekomadó ügye a legveszélyesebb – Brüsszel már kérte a módosítást, a magyar kormány viszont jelezte, áll a per elébe, ez újabb százmilliárdos tétel lehet.

A végtörlesztés ügyében az Európai Bizottság éppen most kért magyarázatot a kormánytól, ha azt nem fogadják el, és jogsértőnek ítélik a törvényt, pert indíthatnak. A bankok teljes vesztesége a végtörlesztés kapcsán, és így a lehetséges kártérítés szintén százmilliárdos tétel lehet.

Ide kapcsolódhat még az évek során a Malévnek juttatott körülbelül 100 milliárd forintnyi tiltott támogatás is. A közlekedésfejlesztésre szánt uniós pénzek helytelen felhasználása az előző kormány hagyatéka, ez nagyjából 300 milliárd forintot érint, és két eljárásban már alulmaradtunk Brüsszellel szemben.

Összességében tehát akár ezer milliárd forint közeli összege is rúghat az új „adóalap”. A nagyságrendek érzékeltetéséhez: ez több mint 80 új Fradi-stadion ára. A mostani adóemelések nyomán a kormány 700-750 milliárd forintot vér, az idei teljes szja-bevétel 1300 milliárd forint, a sokat vitatott sorsú evából még – az átlagos évi 180 milliárdos bevétellel számolva – ötévnyire lenne szükség, ha minden ügyben bukunk.