A leminősítés elől menekültünk az IMF-hez

2011.11.28. 13:27

Részben azért volt szükség az IMF-fel való tárgyalás beharangozására, hogy a kormány megelőzze az osrzág leminősítését,ismerte el a kormány részéről először Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára a köztelevízió reggeli műsorában.

Cséfalvay szerint Magyarországnak szüksége van valamilyen biztonsági hálóra, a Moody’s leminősítésétől függetlenül is.

Annak kapcsán, hogy a Standard and Poor’s kivár Magyarország leminősítésével, Cséfalvay azt mondta: a Moody’s megpróbálta beelőzni a többieket, kicsit türelmetlenebb, mint a többi hitelminősítő. Úgy vélte, az IMF véleménye szerint már sokkal rugalmasabb, mint 2008-ban volt, többféle konstrukciót kínál, mint akkor.

Úgy vélte: miután a német gazdaság 0,9 százalékos bővüléssel számol 2012-re, nálunk 0,9-1,5 százalék emelkedhet a GDP jövőre. Kiemelte: a büdzsében lévő 300 milliárd forintos tartalékkal 0,5 százalékos növekedésig tartható a költségvetés.

Hangsúlyozta: a kormány gazdaságpolitikájának alapja, hogy a válságban a terheket meg kell osztani az állam, a polgárok és a vállalkozók között. Ez az alapelv, miszerint teher- és kockázatmegosztásra van szükség, nem változik, és tovább kell menni azokkal a reformokkal, melyek a Széll Kálmán-tervben elindultak, ezeket még gyorsabban meg kell valósítani.