Rogán tovább módosítaná a jegybanktörvényt

2011.12.19. 11:49

Rogán Antal újabb indítványokat tesz majd azért, hogy módosítsák a Magyar Nemzeti Bankról (MNB) szóló, a nemzetgazdasági miniszter által a parlament elé terjesztett törvényjavaslatot. Ezekről a gazdasági és informatikai bizottság hétfő délutáni ülésén dönt majd.

A bizottság délelőtti ülésén jelenlévő Simor András, a jegybank elnöke azt kérte, hogy szánjanak több időt a törvény előkészítésére. Rogán Antal, a gazdasági és informatika bizottság elnöke úgy nyilatkozott, hogy elegendő lesz az idő az előkészítésre és bejelentette, hogy újabb módosító indítványokat készít, amelyeket délután a gazdasági bizottság megtárgyal. Azt nem tudni, hogy ezek a módosítások miről szólnak majd.

Mint ismeretes, az IMF és az EU tárgyalódelegációjának pénteki idő előtti hazautazásában fontos szerepet játszott, hogy fenntartásaik voltak a készülő törvénnyel, ami az Európai Központi Bank véleménye szerint is csorbítja a jegybank függetlenségét.

A fideszes politikus pénteken a jegybanktörvényhez már két módosító indítványt nyújtott be az Országgyűlésnek. Rogán egyik javaslata szerint kikerülne a szövegből az a rész, amely szerint az MNB alkalmazottainak havi bére nem lehet több az MNB alelnökeinek bérénél.

A másik módosítás pedig beemelné a törvénybe a makroprudenciális felügyeletre vonatkozó szabályozást, mivel – ahogy a politikus fogalmaz – ezt tartalmazta a kormány által az Európai Központi Banknak (EKB) megküldött szövegtervezet, és az EKB azt a változatot véleményezte, és azt támogatta.

Ezekről támogatólag nyilatkozott a bizottsági ülésen jelen lévő Simor András jegybankelnök és a kormány képviseletében Nátrán Roland, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NMG) helyettes államtitkára.