Rogán módosítaná a jegybanktörvényt

2011.12.16. 17:30

Két módosító indítványt nyújtott be péntek délutánig a Magyar Nemzeti Bankról szóló törvényjavaslathoz Rogán Antal, az Országgyűlés gazdasági bizottságának fideszes elnöke, ezekkel a makroprudenciális szabályozást emelné be a szövegbe, illetve módosítana egyes javadalmazási szabályokon.

A módosításokat a politikus az EKB észrevételeivel indokolta. Az EKB, a honlapján csütörtökön közzétett véleményében azt írta: értesülései szerint a törvényjavaslat kormány elé terjesztett változata lényeges módosításokat tartalmaz az EKB-hoz benyújtott változathoz képest, különösen a makroprudencális és a javadalmazási szakpolitikai kérdésekben.

Rogán egyik javaslata szerint kikerülne a szövegből az a rész, amely szerint az MNB alkalmazottainak havi bére nem lehet több az MNB alelnökeinek bérénél. A másik módosítás pedig beemelné a törvénybe a makroprudenciális felügyeletre vonatkozó szabályozást, mivel - ahogy a politikus fogalmaz - ezt tartalmazta a kormány által az Európai Központi Banknak (EKB) megküldött szövegtervezet, és az EKB azt a változatot véleményezte, és azt támogatta.

Az új szövegrész szerint: az MNB feltárja a pénzügyi közvetítőrendszer egészét fenyegető üzleti és gazdasági kockázatokat, elősegíti a rendszerszintű kockázatok kialakulásának megelőzését, valamint a már kialakult rendszerszintű kockázatok csökkentését vagy megszüntetését. Az MNB a rendszerszinten jelentős pénzügyi intézmények működését figyelemmel kíséri. Ezen hatáskörében megítéli a rendszerszinten jelentős pénzügyi intézmények likviditási helyzetét. Az MNB elnöke a monetáris tanács döntése alapján a rendszerkockázatok felépülésének megakadályozása vagy a kockázatok csökkentése érdekében rendeletet adhat ki.

Az Európai Központi Bank véleménye szerint a Monetáris Tanács tagjai számának növelése felhasználható lehet a döntéshozatal központi banki függetlenség kárára történő befolyásolásához. Az EKB megismétli az MNB-törvény gyakori módosításaival kapcsolatos korábbi észrevételeit. A központi banki függetlenséggel összefüggésben: a jegybankra vonatkozó jogi keretnek szilárd alapot kell biztosítania annak működéséhez. (A teljes vélemény itt olvasható, pdf.)