Így módosítaná Rogán a jegybanktörvényt

2011.12.20. 13:17

További módosító indítványokat nyújtott be Rogán Antal a Magyar Nemzeti Bankról szóló új törvényjavaslathoz, az Európai Központi Bank és az MNB elnökének észrevételei alapján.

Mint ismeretes, az IMF és az EU tárgyalódelegációjának pénteki idő előtti hazautazásában fontos szerepet játszott, hogy fenntartásaik voltak a készülő törvénnyel, ami az Európai Központi Bank véleménye szerint is csorbítja a jegybank függetlenségét.

Az Országgyűlés gazdasági bizottsága fideszes elnökének javaslata visszaállítaná a jelenlegi szabályozást azzal, hogy a monetáris tanács tagjait, az elnökön és alelnökökön kívül mégsem a köztársasági elnök nevezné ki hat évre – ahogy a benyújtott javaslatban szerepel – hanem az Országgyűlés választaná meg.

Módosítaná a monetáris tanács-tagok felmentését is a fideszes politikus. A tagot, amennyiben nem felel meg a feladatai ellátásához szükséges feltételeknek, illetve súlyos kötelezettségszegést követ el, nem a köztársasági elnök, hanem ugyancsak az Országgyűlés mentheti fel.

A tagok kinevezésére és felmentésére az Országgyűlés gazdasági ügyekért felelős állandó bizottsága tesz javaslatot, de nem a  köztársasági elnök, hanem az Országgyűlés gazdasági és informatikai bizottságának.

Kikerülne a szövegből, hogy a monetáris tanács elnökön és alelnökökön kívüli tagjainak kinevezésére és felmentésére vonatkozó köztársasági elnöki döntéshez a kormány tagjának ellenjegyzése nem szükséges.

Azt a paragrafust pedig, amely szerint a miniszter az MNB-t előzetesen tájékoztatja a központi költségvetésről szóló törvény tervezetéről, az MNB pedig megküldheti a tervezettel kapcsolatos véleményét a miniszternek, és azt a Költségvetési Tanács ülésén az MNB elnöke jeleníti meg, Rogán Antal javaslata kiegészítené azzal, hogy az így megjelenített vélemény azonban nem köti az MNB elnökét a Költségvetési Tanács tagjaként biztosított jogainak szabad gyakorlásában.

A fideszes politikus pénteken a jegybanktörvényhez már két módosító indítványt nyújtott be az Országgyűlésnek. Rogán egyik javaslata szerint kikerülne a szövegből az a rész, amely szerint az MNB alkalmazottainak havi bére nem lehet több az MNB alelnökeinek bérénél.

A másik módosítás pedig beemelné a törvénybe a makroprudenciális felügyeletre vonatkozó szabályozást, mivel – ahogy a politikus fogalmaz – ezt tartalmazta a kormány által az Európai Központi Banknak (EKB) megküldött szövegtervezet, és az EKB azt a változatot véleményezte, és azt támogatta.