2024. június 29. 18:00
Svájc
Olaszország
Olympiastadion Nyolcaddöntő
2024. június 29. 21:00
Németország
Dánia

Válságtanácskozás Orbánnál?

2012.01.06. 08:31 Módosítva: 2012.01.06. 09:23
    15 perccel késleltetett adatok. Forrás: portfoliofinancial.hu

    Megbeszélés kezdődött péntek reggel a miniszterelnök parlamenti dolgozószobájában Orbán Viktor kormányfő, Simor András jegybankelnök, Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter, Fellegi Tamás IMF-tárgyalásokat vezető tárca nélküli miniszter és a Miniszterelnökséget vezető Varga Mihály részvételével. A hvg.hu azt írta, Simor András már fél 10 körül távozott a tárgyalásokról; újságírói pletyka szerint az MNB-elnök tiltakozásképpen állt fel a tárgyalóasztaltól. Egyelőre nem tudni, valóban kiállnak-e a résztvevők az újságírók elé a megbeszélés után.

    A leginkább kézenfekvő (és legkevésbé fantáziadús) magyarázat az lehet, hogy Fellegi Tamás amerikai útja előtt az IMF-fel tárgyalásokkal kapcsolatos véleménycsere zajlik. Simor András az IMF magyarországi alkormányzója, minden megegyezéshez a Magyar Nemzeti Bank hozzájárulása is kell. Fellegi Tamás már a hétvégén kiutazik Washingtonba, ahol több fontos személyiséggel (köztük az IMF-elnök Christine Lagarde-dal) is találkozik – írja a portfolio.hu.

    Simor András érkezik a találkozóra
    Simor András érkezik a találkozóra
    Fotó: Kovács Tamás

    Fellegi Tamás csütörtökön bejelentette, készek készenléti hitelről is tárgyalni a Nemzetközi Valutaalappal, elemzők szerint másképp az IMF szóba sem állt volna velünk. A hitelcsomagért cserébe azonban jóval szigorúbb feltételeket szabhatnak, mint azt a kormány szerette volna, az EU nem bánik velünk majd kesztyűs kézzel.

    A héten a forint sosem látott szintre gyengült: az euróért több mint 324 forintot kértek, de Fellegi bejelentésére kisebb erősödés kezdődött. Az euró pénteken 9 óra után 316 forint volt.