Jó hangulatban a forint

2012.01.06. 10:25
    15 perccel késleltetett adatok. Forrás: portfoliofinancial.hu

    Lendületesen erősödött a forint pénteken délelőtt, a csütörtöki 324 feletti történelmi mélypontról estig már 319-ig erősödött a forint az euróval szemben, péntek délelőttre 315,83-ig. A forint azután fordult vissza a lejtőről, miután Fellegi Tamás tárca nélküli miniszter csütörtökön bejelentette, gyorsan meg szeretnének állapodni az IMF-fel és készek mindenről tárgyalni, a valutaalap feltételeket pedig el is fogadni, ha az nem ellentétes az ország érdekeivel.

    Fellegi közölte, felhatalmazása van arra a miniszterelnöktől, hogy készenléti hitelről tárgyaljon, azt azonban a kormány szándéka szerint elővigyázatossági hitelként szeretnénk kezelni, vagyis továbbra is kitartani a piaci finanszírozás mellett.

    A forinterősödésben szerepe volt annak a befektetői reménykedésnek is, hogy ma délelőtt az Orbán-Simor sajtótájékoztató további nyugtató üzeneteket közvetíthet az EU/IMF-megállapodás minél hamarabbi megkötése témájában. Giró-Szász András pénteken reggel az MTI-nek ismételten cáfolta a lakossági megtakarítások zárolásáról terjedő rémhírt, közölte, a kormány garantálja a magánszemélyek bankbetéteit. A forint az euróval szemben 316 körülig, a dollárral szemben 246,5-ig, a frankkal szemben 259,5-ig erősödött. A miniszterelnök a találkozó után megerősítette: gyorsan meg szeretnénk állapodni az IMF-fel.

    A Budapesti Értéktőzsde is kihasználta a jó hangulatot, a Mol 16 700 forintig, 1,21 százalékkal erősödött, az MTelekom 488 forintig 1,66 százalékkal erősödött, az OTP papaírjai 3,12 százalékkal értek többet egy órával nyitás után. A Richter papírjai 0,94 százalékos mínuszban állnak.

    Az Equilor reggeli elemzésében emlékeztet, a forint új történelmi mélypontról pattant vissza, ami önmagában is megtörtént volna, persze Fellegi nyilatkozata ráerősített. Aki már korábban megtette tétjeit a forint gyengülésére, teljesen természetes módon abban érdekelt, hogy minél magasabb szinteken zárja pozícióit és zsebre rakja a nyereséget. A folyamatot gyorsította, hogy az új csúcs mindeddig felfedezetlen terület volt, ami a biztonságérzetet is csökkentette.

      Az elemzők úgy vélik, a dráma még csak ezután következik, hiszen a piaci szereplők most nagyobb bizalmat szavaztak a kormányzatnak, vagyis magasabbra rakták a lécet. Fellegi és más kormánypárti politikusok szavaiból azonban az tűnik ki, hogy érdemi kötelezettséget eddig nem vállalt a kabinet, hiszen pusztán arról szóltak a hírek, hogy mindent hajlandóak vagyunk megtárgyalni. A tárgyalásoknak pedig többféle kimenetele is lehetséges.

    A Financial Times pénteken arról írt, Magyarország harca a piacokkal nem ért véget, Orbán kormányfő csak lélegzetvételnyi időt nyert. Miután a forint 20 százalékot veszített értékéből nyár óta, az állam és a magánadósok külföldi tartozásaik árnyékában élnek, az adósságok okozta pénzügyi összeomlás veszélye továbbra is kritikus szinten áll.