IMF: Nem kötünk kompromisszumot

2012.01.08. 10:33

„Mi nem engedünk, nem kötünk kompromisszumot, de nem is állunk fel az asztaltól" - mondta Christine Lagarde, az IMF-vezérigazgatója a CNN-nek a Quest Means Business című műsorban.

Hangsúlyozta, Magyarországgal kiegyensúlyozott a kapcsolatuk, és ezt továbbra is fenn szeretnék tartani. Lagarde azt mondta, már várja Fellegi Tamás pénzügyminiszter (sic!) jövő heti látogatását és a tárgyalásokat.

Az IMF vezetője beszélt az elfogadott jegybanktörvényről és a stabilitási törvényről is, kiemelte a jegybanki függetlenség miatti aggályokat. Reményét fejezte ki, hogy a magyar hatóságok igyekeznek a vitás törvényeket összhangba hozni az uniós elvárásokkal. Lagarde azt mondta: az idő a lényeg, a jövő heti találkozó időzítése pedig tökéletesen megfelelő.

Mint ismert, a héten külföldi lapok kereszttűzébe került Magyarország, kiemelt figyelmet szenteltek nekünk a héten. Egyre többen kételkednek, és nemcsak üzleti-befektetői, hanem politikusi körökben is, hogy Magyarország záros határidőn belül meg tud állapodni a Valutaalappal és az Európai Unióval egy hitelkeretről. Fellegi Tamás tárca nélküli miniszter elmondta, hajlandóak az IMF-fel készenléti hitelről tárgyalni. Korábban a kormány a kevésbé szigorú feltételrendszert támasztó elővigyázatossági hitelt szeretett volna kérni, az IMF azonban világossá tette, hogy csak készenléti hitelről tárgyal. A miniszter szerdán utazik Washingtonba, hogy folytassa az informális tárgyalásokat a Valutaalappal.