2024. július 2. 18:00 ÉLŐ
Románia 1
Hollandia 0
Fussballaréna München Nyolcaddöntő
2024. július 2. 21:00
Ausztria
Törökország

Még messzebb az egymillió munkahelytől

2012.01.31. 14:36 Módosítva: 2012.01.31. 14:44

A tavalyi utolsó negyedévben 3 850 600 embernek volt munkája Magyarországon, jelentette (pdf) kedden a Központi Statisztikai Hivatal. Ez egyrészt kisebb ugyan, mint az előző adatközlésben szereplő szeptember-novemberi időszak értéke – akkor több mint 3 860 000 ember dolgozott –, másrészt viszont 46 ezerrel magasabb, mint a 2010 utolsó negyedévi, amikor viszont csak alig több mint 3,8 millió embernek volt állása.

A növekedés – amely, mint az a korábbi adatokból már tudható, nem elsősorban a versenyszektor létszámbővítésének köszönhető, hanem a közfoglalkoztatás felfutásának – ugyanakkor mégis azt jelzi, hogy lassult a foglalkoztatásbővítés tempója, így még távolabb kerültünk a kormány ígéretétől, miszerint tíz év alatt egymillió új munkahelyet teremtenek.

Az Index egymilliómunkahely-számlálójának adatai szerint ugyanis a legfrissebb KSH-adatok már több mint nyolcvanezres elmaradást mutatnak a terv időarányos elvárásaihoz képest. A 2010 májusi adatokkal elindított számlálónk egy lineáris tengelyen – lényegében egy trendvonalon – azt mutatja, hogy az egymillió új munkahelyet jelentő, átlagosan 120 hónapon át havi 8333 főnyi új állást jelentő pályán hol tart a foglalkoztatás. Természetesen a lineáris vonal – a természetéből fakadóan – nem veszi figyelembe a munkaerőpiac szezonalitásából fakadó sajátosságokat, ugyanakkor, miután most már tizenhét adat van benne, alkalmas arra, hogy egy nagyjából másfél éves tendenciát felmutasson.

  • Munkahelyek száma (2010 augusztus):3 789 400
  • Munkahelyek célszáma (2020 augusztus):4 789 400
  • Aktuális foglalkoztatotti szám:
  • Eltelt hónapok száma:

Márpedig jól látható, hogy a helyzet ebből a szempontból nem túl kedvező. Már harmadik hónapja több mint 3,9 millió foglalkoztatottról kellene szólniuk a KSH-statisztikáknak, azonban ehhez nemhogy közelítenénk, hanem – az általában nem teljes napi nyolcórás munkaviszonyt jelentő közfoglalkoztatás intenzív bővítése ellenére is – egyre távolabb kerülünk.

Az elmúlt három hónapban még csak 50-53 ezres volt az elmaradás, mostanra viszont 80 ezer fölé emelkedett a mínusz – ilyen alacsonyan utoljára hét hónapja állt az egymilliómunkahely-számláló. Ráadásul egyik hónapról a másikra 27 ezerrel távolodtunk el attól – tíz hónapja nem romlott egy hónap alatt ilyen mértékben a mutató.

A számláló most már több mint épp egy éve folyamatosan alacsonyabban van, mint ahol a foglalkoztatásnak a kormányzati ígéretek szerint lennie kellene. Ráadásul, és ez szintén azt mutatja, hogy egyre távolodunk a vállalt cél elérésétől, amíg 2010 utolsó negyedévében még csak 26 ezres mínuszban volt a mutató, egy év elteltével már ennek több háromszorosával maradunk el a kormányzati vállalástól.