Jónás, Renátó
4 °C
10 °C
Index - In English In English Eng

Matolcsy háromszázezer munkahelyet ígér négy év alatt

2011.02.04. 12:20 Módosítva: 2011.02.04. 16:37

Levelet küldött Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter az EU gazdasági és monetáris ügyekért felelős biztosának, Olli Rehn-nek. (A levél itt olvasható pdf-formátumban.) A levél válasz a biztos érdeklődésére: Rehn nemrégen a magyar költségvetési helyzetről és a kormány által tervezett, februárra ígért kiigazító csomag felől tudakozódott.

A levélben nem sok újdonság van: Matolcsy megemlíti, hogy idén a költségvetés többletet mutathat, újra ígéretet tesz arra, hogy – az Indexen elsőként ismertetett étlapról összeálló – februári csomagban túlnyomó részt kiadásoldali intézkedések lesznek, ez pedig segít a konvergenciaprogramban vállalt hiánycélok teljesítésében, és hogy az államadósság a GDP arányában 70 százalék alá fog süllyedni.

A munkaerőpiaci helyzetre rákanyarodva a miniszter azonban két figyelemre méltó dolgot említ. Egyrészt azt, hogy a céljuk 2014-ig 300 ezer új munkahelyet létrehozni. Ez némi visszalépés az eddig hangoztatottakhoz képest. A Fidesz-kormány leghatározottabb célkitűzése, ígérete a tíz év alatti egymillió új munkahely, minden intézkedést ebből vezetnek le. Pár hónappal ezelőtt Matolcsy 2015-ig négyszázezer munkahely létrehozására tett ígéretet, és sokáig ezt hangoztatta a kormányzat is. Az azonban nem volt egyértelmű, hogy a ciklus végéig, vagyis 2014 közepéig érti-e ezt a miniszter, vagy 2015 december 31-ig kell megcsinálni a sokéves tervet.

Most azonban már a miniszter megelégszik százezerrel kevesebb új munkahellyel, igaz, 2014 végéig kell ezt elérni.

A mostani levélben Matolcsy jelzi azt is, hogy az eddigi „növekedésbarát intézkedések első eredményei már tükröződnek a legfrissebb foglalkoztatottsági adatokban, ami arra mutat, hogy célunk, 2014-ig 300000 új munkahely teremtése, elérhető.”

A legfrissebb munkaerőpiaci adatok azonban nem éppen megerősítik a tárcavezető bizakodását, a megelőző adat valóban jó volt, de a legutolsó, a tavalyi év utolsó negyedévéről kiadott statisztikai adat jelentős elmaradást mutatott attól az ütemtől, amelyet a tíz év alatt egymillió új munkahely megteremtődése feltételezne. Igaz az is, hogy a számokat a szezonalitás nagyban befolyásolja, és az idei kétszázezer közmunkás terv esetleges megvalósulása azért közelebb vinne a célhoz, még akkor is, ha nem a magánszférában jönnének létre a munkahelyek, és csak a statisztikákat szépítené a szám.