Összejátszottak a szúnyogirtók?

2012.02.02. 15:26

A Gazdasági Versenyhivatal helyszíni szemléket tartott és eljárást indított több, szúnyogirtásban résztvevő cég ellen, mert a gyanúja szerint felosztották egymás között a közbeszerzési eljárásokat - derül ki a GVH közleményéből.

A versenyhivatal szerint a Magyarországon meghatározó, vegyszeres szúnyogirtást végző vállalkozások már 2007-ben megállapodást köthettek a hazai működési területek (szúnyogirtásra kiírt közbeszerzési eljárások) felosztására, illetve megállapodtak a közbeszerzéseken adandó kivitelezési árakban.

A Corax-Bioner Zrt., a GERGELY AIR Kft., a KOMPLEX AIR Kft., a KOBO-COOP-'96 Kft., az RSZ-COOP Kft. és a SZEMP AIR  Kft. feltételezett megállapodása kiterjedt a 2010-es árvízi helyzet miatt létrejött, a Katasztrófavédelem által, állami pénzből finanszírozott, rendkívüli irtások elosztására is.

A versenyhivatal gyanúja szerint a megállapodás kiterjedt a vállalási árszint emelésének egyeztetésére is, valamint arra, hogy a területi elosztásért cserébe a piacvezető légi szúnyogirtó és egyben irtószergyártó Corax-Bioner Zrt. vállalta, hogy amennyiben az irtószert tőle vásárolják, akkor az ő működési területükön nem dolgozik szúnyogirtási szolgáltatóként, illetve olyan ajánlati árakat ad, amelyekkel lehetővé teszi, hogy magasabb árakkal tudják a megrendeléseket elnyerni.

A GVH gyanúja szerint ezzel a vállalkozások feltételezhetően megsértették a versenytörvény versenykorlátozó megállapodások tilalmára vonatkozó rendelkezéseit - írja a közlemény.