Csökken a reptér utasforgalma?

2012.02.06. 17:42

Elvesztek a Budapesten átutazó légi utasok a repülőteret üzemeltető Budapest Airport Zrt. számára, a Malév múlt évi 1,5 millió tranzitutasát már senki nem fogja pótolni, mondta Hardy Mihály, a Budapest Airport kommunikációs igazgatója.

Úgy vélte, nem látszik valószínűnek, hogy az idei évre korábban tervezett 9,2 milliós utasforgalmat eléri a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér. A repülőteret üzemeltető Budapest Airport Zrt. menedzsmentje most számolja újra az évet a Malév-csőd után, fűzte hozzá Hardy Mihály. Mint ismert, százmilliárdos nagyságrendű kifizetési kötelezettség terhelheti az államot a Malév leállása kapcsán a Budapest Airport privatizációs szerződése értelmében.

Hardy közölte, még az igények felmérése történik a forgalom átrendezésére, de a hét végén sok légitársaság, így a fapadosok sem reagáltak még, ismertette a kommunikációs igazgató. Az új igényeket a már meglévő, lefoglalt igények alapján kell elbírálni. Így a korábban már működő légitársaságok és járatok élveznek előnyt. A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren megfelelő kapacitás van, ez minden légitársaság számára rendelkezésre áll. Hardy Mihály jelezte, hogy hétfőn megérkezett az első új Lufthansa járat Berlinből egy Boeing 737-300-as típussal, Hamburgból egy Bombardier CRJ-900-as Lufthansa járat, és az Air Berlin Airbus 320-as szállt le Berlin Tegelből érkezve.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium jelentést készít a Malévvel kapcsolatban, és az két héten belül a kormány elé kerül , közölte Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter hétfőn a Parlamentben újságíró kérdésre válaszolva. "Azt gondoljuk, hogy bár a Malév csődje mint egy nemzeti vállalat csődje (...) sok szempontból rossz hír, (...) ugyanakkor azt is látni, hogy a piac élénk, így a reptéri forgalom akár bővülhet is, de ezt ma még nem tudjuk" - hangsúlyozta a nemzetgazdasági miniszter.