Barbara, Borbála
-5 °C
3 °C

8,2 milliárd kellene a Malév-dolgozók kifizetésére

2012.02.17. 14:38
Kapcsolódó cikkek (1)

A számítások szerint 8,2 milliárd forintra van szükség a Malév Zrt. munkavállalói bérkövetelésének és munkabérének rendezésére, amiből nettó 1,5 milliárd a dolgozóknak jár,  hatmilliárd forint pedig a különböző járulékok és adók összege, közölte a Malév pénteken.

A pénteki Napi Gazdaság arról számolt be, kevés pénz maradt a Malév-dolgozók bérére: 1 milliárd forintnál kevesebb van a cég számláin, a munkavállalók követelése és munkabére pedig 9 milliárd forintot tesz ki. A lap úgy tudja, hogy a bérgarancia-alapból 700-800 millió forint folyhat be, így ha a számlákon lévő teljes összeggel együtt kifizetik, akkor is csak a dolgozói járandóságok negyede teljesíthető.

A Malév közlése szerint a teljes bruttó 8,2 milliárd forint tartalmazza a végkielégítés, a felmondási idő, a szabadságmegváltás munkatörvénykönyv szerinti bruttó összköltségét és egyéb személyi követeléseket, amely összesen mintegy 7,6 milliárd forintot tesz ki, valamint a felmondás közléséig járó munkabért, amely közel 300 millió forint havonta. A Malév felhívja a figyelmet arra, hogy a bérfizetési kötelezettség a csoportos létszámleépítés bejelentésétől számított 53 napra vonatkozik.

A felszámolásba került magyar nemzeti légitársaság utalt arra, hogy a pontos vagyon feltérképezése és a lehetséges források feltárása a felszámolási eljárás során történik meg. A Malév megfogalmazása szerint "ez a folyamat (...) nagy erőkkel folyik azzal a céllal, hogy a dolgozók részére a lehető legnagyobb mértékben kerüljön kifizetésre a törvény által meghatározott kötelezettség".

A Malév légi forgalmi tevékenysége 2012. február 3-án állt le, s a korábbi tájékoztatás szerint a csoport 2600 munkavállalójából 2080-at bocsátanak el csoportos létszámleépítés keretében. A Malév Zrt. 1100 munkavállalóján kívül a leánycégekben foglalkoztatottak harmadát is elbocsátják. A földi kiszolgálást végző Malév Ground Handlingnél 450 munkavállalótól, a karbantartó Aeroplex-nél 230-tól, továbbá a Trenkwaldertől kölcsönzött 300 dolgozótól válnak meg a Malév leállása miatt.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.