Nem csökkentek a nyugdíjkiadások

2012.02.23. 07:43 Módosítva: 2012.02.23. 08:56

A kormány jelentős kiadáscsökkentést remélt a nyugdíjrendszer átalakításától, a januári számokon azonban nem nagyon látszik a spórolás. A nyugdíjak és a korábbi nyugdíjszerű ellátások idén januári abszolút összege nem tér el érdemben a 2011. januári abszolút összegtől − ismerte el Banai Péter Benő, az NGM helyettes államtitkára.

Magyarázata szerint több a nyugdíjas, és emelések is voltak, ezek vitték el a megtakarításokat. A rokkantsághoz és egészségkárosodáshoz kapcsolódó ellátások átalakításából évi mintegy 26 milliárd forintos megtakarítást fogalmaztak meg a Széll Kálmán tervben, a fegyveres testületek nyugellátási rendszerének átalakításából 8 milliárd forint megtakarítás várható, ami a 3 ezer milliárdos nyugdíjkassza szűk egy százaléka.

Az áfaemelés miatt lett többletes a költségvetés

Az államháztartás tavaly januárban még 122,8 milliárdos hiánnyal gazdálkodott, ezzel szemben az idei első hónapban 107,3 milliárd forint volt a többlet − közölte az NGM tegnapi online sajtótájékoztatóján. A többletet a gazdasági tárca részben a januári áfaemeléssel magyarázta, mondván, decemberben az alacsony áfatartalom mellett érzékelhető volt egyfajta előrehozott vásárlás. Az áfabevételek idén januárban 296 milliárd forintra rúgtak, szemben a tavalyi 260,3 milliárddal. Az előrehozott vásárlások ugyanakkor csökkenthetik a februári bevételeket, igaz, akkor 27 százalékos kulccsal adóztatják a termékeket. Ezért lehet, hogy az NGM várakozásai szerint a februári nettó áfabevétel várhatóan meghaladja az elmúlt év hasonló összegét.

A személyi jövedelemadó államháztartási szintű bevétele az év első hónapjában 146,9 milliárd forint volt, ami 9,2 milliárd forinttal, 11,5 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbi összegnél. Az alacsonyabb bevétel hátterében a 16 százalékos arányos egykulcsos adórendszer bevezetése és a családi adókedvezmények kiterjesztése áll. A kedvező januári többlet másik magyarázata, hogy a költségvetés januári kiadásai közel 84 milliárd forinttal alacsonyabb összegben teljesültek.