Jövőre csúszhat az IMF-megállapodás

2012.03.07. 09:22 Módosítva: 2012.03.07. 10:30

A Citi elemzőinek véleménye szerint akár 2013-ig csúszhat a magyar kormány és az EU/IMF közötti megállapodás. A szakértők szerint kicsi a valószínűsége annak, hogy az idei második negyedév vége előtt létrejöjjön a magyar kormány és az EU/IMF között a megállapodás. Ráadásul az elemzőik szerint Magyarországnak megfelelő tartalékai vannak ahhoz, hogy a magyar kormány akár 2013 elejéig elhúzza a tárgyalásokat, írja a Portfolio.hu.

A Citi elemzői az OTP kilátásait boncolgató elemzésben írtak az IMF-tárgyalásokkal kapcsolatos várakozásokról. És arról, hogy a valutaalap-tárgyalások csúszása negatív az OTP részvények szempontjából, mivel rövid- és középtávon ez az egyik legfontosabb tényező, amely befolyásolhatja a magyar bank befektetői megítélését.

Az IMF-tárgyalások esetleges csúszása az utóbbi hetekben egyre nyilvánvalóbbá válik. Először lapunk írta meg február közepén, hogy a kormány elszántsága láthatóan felpuhult, a november közepén bejelentett IMF-együttműködés hosszabb ideje nem történtek érdemi lépések. Emlékezetes, hogy december közepén megszakadt egy előzetes budapesti tárgyalás az IMF/EU-delegációval, majd Fellegi Tamás januári washingtoni és brüsszeli útja óta semmi nem történt. Sőt, magyar kormányzati és kormánypárti politikusok az elmúlt hetekben többször is arról beszéltek, hogy egyes uniós kötelezettségszegési eljárásokból akár európai bírósági ügy is lehet – kérdés, ez hogyan befolyásolja a tárgyalások elkezdését.

Egy dolog viszont ma akár tisztázódhat is: Viviane Reding igazságügyi biztos hétfői tájékoztatása szerint az Európai Bizottság (EB) a szerdai ülésén dönt arról, folytassa-e a Magyarország ellen indított európai uniós kötelezettségszegési eljárások valamelyikét vagy sem. A bizottsági illetékes azzal indokolta az időzítést, hogy „addigra a bizottság már ismerni fogja a jogi szolgálat elemzését” a Budapest által adott válaszokról.

Az MTI beszámolója szerint a londoni elemzők is egyre pesszimistábbak az IMF/EU-megállapodással kapcsolatban. A Barclays Capital szerint továbbra is „jelentősek a nézetkülönbségek” a magyar kormány és az EU között a bírói nyugdíjkorhatár kérdésében, és „kis jelentőségű” a nézetkülönbség a jegybanktörvény ügyében. Ugyanakkor a tárgyalások megkezdéséhez szükséges előfeltételek teljesítése „csak az első fázis”, a programról szóló hivatalos tárgyalások „nehezek és időigényesek” lesznek, és több tárgyalási fordulóra lesz szükség a megállapodásig. Ezért szerintük az IMF/EU-program végrehajtása „a legjobb esetben” az idei harmadik negyedévben kezdődhet.

A Nomura elemzője szerint egyáltalán nem lesz megállapodás, hacsak a piac ki nem kényszeríti azt. Peter Attard Montalto szerint a kormány szándékai egyértelműnek tűnnek: nem akar megállapodni az IMF-fel és az EU-val, ha ezt el tudja kerülni. A szakértő ezért azt mondja, nem lesz IMF-megállapodás, hacsak a befektetők ki nem kényszerítik azt.