Áprilisban tárgyalunk az IMF-fel

2012.03.21. 11:01 Módosítva: 2012.03.21. 11:02

Április közepe táján hivatalos egyeztetések lesznek a magyar kormány és a Nemzetközi Valutaalap között, ez azonban még mindig nem a hiteltárgyalások kezdetét jelenti, hanem csak a 2008-as hitelmegállapodás ellenőrzési mechanizmusának keretében zajlik majd, írja a hvg.hu. A lap úgy tudja, hogy májusban viszont már konkrét hiteltárgyalások is lehetnek, legalábbis ezzel számol az IMF. Ez utóbbi valóra válásához azonban még több feltételnek teljesülnie kell.

A lap cikke szerint a Nemzetközi Valutaalap technikailag készen áll a tárgyalások megkezdésére, ám ehhez arra van szükség, hogy az Orbán-kormány teljesítse azokat a feltételeket, melyeket az Európai Bizottság is támasztott. Ezt igazolják a hvg.hu szerint Gerry Rice, az IMF nemzetközi kapcsolatokért felelős igazgatója másfél héttel ezelőtti szavai: ő arról beszélt, hogy addig nem kezdődhetnek meg az új hitelkeretről szóló hivatalos tárgyalások, amíg az Orbán-kormány nem tesz konkrét lépéseket bizonyos területeken, így a jegybanktörvénnyel összefüggésben.

A lap megjegyi: a kormány némi hezitálást követően elkötelezettnek tűnik a megállapodás mellett. Fellegi Tamás főtárgyaló egyértelművé tette, hogy nincs B-terv, csak A, ami egyet jelent az IMF-megállapodással. Giró-Szász András kormányszóvivő pedig a héten erősítette meg az Infó rádiónak, hogy szeretnének megállapodni egy biztonsági keretszerződésről, ami a piacoknak nagyobb nyugalmat ad, általa az állampapírok kamatszintje tovább mérséklődik, és a nemzeti valuta árfolyama is moderáltabb lesz.