Bűnszervezet működött az MVM-ben

2012.03.30. 13:50

Bűnszervezet működött a Magyar Villamos Művekben (MVM), állapította meg a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) a cég 2007 és 2008 közötti gazdálkodásával kapcsolatban indult nyomozásban, értesült az MTI Hírcentruma pénteken. Megkeresésünkre Csécsi Soma, a Nemzeti Nyomozó Iroda helyettes szóvivője nem tudott nyilatkozni az ügy részleteiről, hétfőig kért türelmet.

Hét gyanúsított

Az m1 péntek déli híradójában elhangzottak szerint az ügynek hét gyanúsítottja van, köztük Kocsis István volt vezérigazgató, Szász András korábbi főtanácsadó, Kovács József, a Paksi Atomerőmű volt vezérigazgatója és Kapolyi László, az MSZP volt országgyűlési képviselője.

A szociáldemokrata politikus, üzletember Kapolyi László ellen hűtlen kezelés gyanúja miatt 2012 februárban indult büntetőeljárás. A nyomozók szerint Kapolyinak köze volt ahhoz, hogy a cég több, az államnak milliárdos veszteséget okozó üzletet kötött. Kocsis Istvánt, aki az MVM után a BKV vezérigazgatója lett, már 2011-ben gyanúsítottként hallgatták ki, júliusban ugyancsak hűtlen kezeléssel gyanúsították meg Molnár Lászlót, a Magyar Villamos Művek (MVM) és a paksi atomerőmű korábbi vezérigazgató-helyettesét is.

Kocsis Istvánt 2008. tavaszán, Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnök kezdeményezésére váltották le az MVM vezérigazgatói székéből. A következő, Mártha Imre nevével fémjelzett MVM-vezérkar birtokon belülre kerülve a társaság könyvvizsgálója és egy nemzetközi ügyvédi iroda bevonásával belső vizsgálatokat indított az MVM Csoport több tagvállalatánál, beleértve a Paksi Atomerőművet is, milliárdos visszaélések gyanúja miatt.

A megbízott nemzetközi ügyvédi iroda által 2008–2009-ben lefolytatott belső vizsgálat megállapításai szerint az MVM Csoport részéről eljáró személyek esetében sikkasztás és hűtlen kezelés, a résztvevő külső felek oldalán orgazdaság, pénzmosás és jogosulatlan befektetési tevékenység, valamint a bűnszövetkezeti elkövetési forma gyanúját veti fel az offshore cégekhez került milliárdok ügye. Amint arra az Index cikksorozatából fény derült, az MVM-ügyben érintett offshore cégek Szász Andráshoz, és üzlettársához, a bécsi illetőségű Alexander Gerstl-hez köthetők. Szász az MVM-nél Kocsis István tanácsadója volt, az MVM nemzetközi terjeszkedésére vonatkozó tanácsokat adott a vezérigazgatónak.

Hogy a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) jelenlegi nyomozása pontosan mely ügyletekre vonatkozik, egyelőre nem tudni, gyaníthatóan azonban érintik az MVM offshore ügyleteit és az áramvásárlási szerződések kérdését is.

Kapolyi és az MVM

A Kárpát Energo Zrt. Kapolyi László cége, a System Consulting Zrt. projekttársaságában az MVM 2008-ban 51 százalékos tulajdonrészt szerzett, majd 55,3 millió eurós általános vállalatfinanszírozási célú, a vásárosnaményi gázerőmű megvalósítását célzó hitelszerződést kötött a Kárpát Energóval. A hitelfelvevő teljes egészében lehívta az MVM-kölcsönt, majd 32,553 millió eurót utalt át a Power Investments International II. S.Á.R.L. nevű luxemburgi cégnek befektetési kölcsönként. A Power Investments II. 1,724 millió eurót  fizetett az MVM-nek. Ezt a befizetést azonban a Vértesi Erőmű Zrt.-t privatizáló Kapolyi László cégének, a System Consulting Zrt.-nek kellett volna teljesítenie.

A Kárpát Energo 5,748 millió euró (1,4 milliárd forint) értékben részvényeket jegyzett a Power Investments II-ben, de a tőkeemelésre már ezt megelőzően, a 9 milliárdos kölcsön lehívásával egyidejűleg sor került. A Kárpát Energo ezt a részesedést továbbértékesítette egy ismeretlen hátterű, System Investment Corporation nevű panamai cég részére. A luxemburgi cégnyilvántartás szerint a Power Investments International II. S.Á.R.L. nevű céget 2007. december 21-én jegyezték be 12 500 eurós törzstőkével. A vállalat tulajdonosa a Kajmán-szigeteken bejegyzett Power Investments International offshore cég. A Kajmán-szigeteki Power Investments International székhelye egy postafiók az Ugland House nevű irodaépületben. Leányvállalata, a Power Investments International II. luxemburgi cég vezető tisztségviselője Szász András, a vezető tisztségviselő értesítési címe megegyezett a Kajmán-szigeteki anyavállalatéval.

2008 decemberében Kapolyi László írásban bejelentette, hogy eláll a Vértesi Erőmű Zrt. megvásárlásától, és a Power Investments II. által felvett kölcsön fedezetéül felajánlotta az erőműtársaságért már megfizetett vételárat, a System Consultingnak a Kárpát Energóban még meglévő 25 százalékos részvénycsomagját, és a Kárpát Energóval szemben fennálló követeléseit. Az MVM által lefolytatott vizsgálat szerint azonban mindez nem fedezi a teljes összeget. 2008. december 31-én Kapolyi azt is közölte, hogy a System Consulting pénzügyi ellehetetlenülés miatt nem veszi át a Vértesi Erőműtől 2009-re megrendelt 250 megawatt áramot. Mivel az erőmű saját kapacitásából csak 40 megawattot tudott részére lekötni, a fennmaradt 210 megawatt beszerzésére 11 áramkereskedővel szerződött.

A kereskedőket mintegy 20 milliárd forintos kár érte emiatt, amit a Vértesi Erőmű Zrt.-től követeltek, az viszont nem tudta behajtani a System Consultingon, mert nem írtak alá szerződést a megrendelésről, amelyet a Vértesi Erőmű anyacége, az MVM elől is eltitkolt.