Tovább nő a benzinár

2012.04.02. 13:20

Emeli bruttó 5 forinttal a 95-ös benzin literenkénti nagykereskedelmi árát szerdán a Mol, ezzel a benzin ára új csúcsra kerül, a gázolaj ára nem változik. Az emeléssel a benzin átlagára 451 forintra nő, míg a gázolajé 441 forint marad.

Ez azt jelenti, hogy öt hét alatt 26 forinttal nőtt a benzin ára, miután a Mol múlt héten négy, azt megelőzően öt, előtte pedig hét és öt forinttal emelte az üzemanyag árát.

 

A szerdai lépés után a legdrágább benzinkutakon akár 465 forintos benzinárral is találkozhatunk, míg a legolcsóbb kutakról is eltűnhetnek a 440 forint alatti árak.

A Portfolio szerint a benzin ára az utóbbi hetekben érdemben elvált az olajár mozgásától. Miközben az olaj nem változik számottevően, a benzinár gyakorlatilag folyamatosan emelkedik. Bár a kereslet továbbra is gyenge a fejlett világban, a nyári benzinfogyasztási csúcs beindulásával a tartalékok apadásnak indulhatnak, eközben a kínálati oldalon karbantartások és finomítói leállások okoznak szűkösebb körülményeket, miközben a nigériai vásárlások is egyre jelentősebbek.