Olcsóbb lehet a dízel szerdától

2012.03.24. 11:55

Bár a dollárban mért finomított termékárak emelkedtek az utóbbi napokban, a forint árfolyamának erősödése miatt árcsökkentésre kerülhet majd sor a hazai kutakon, írja a portfolio.hu. A gázolaj esetében akár literenként 2-3 forinttal is lejjebb kerülhet az ár, a benzin esetében azonban az árak szinten tartása is elképzelhető. Az utóbbi napokban folyamatosan csökkent az olajár, az tartósan nem tud eltávolodni a 124 dolláros magasságoktól. A geopolitikai feszültségek és a korábban vártnál kedvezőbb képet festő gazdasági teljesítmény miatt a Brent egy éves csúcsok közelében jár jelenleg is.

Hiába csökkent azonban kismértékben az olajár, ezzel párhuzamosan kismértékben emelkedtek a finomított termékárak. Mindez annyit jelent, hogy a benzin dollárban mért átlagára 0,6 százalékkal, a gázolajé pedig 0,1 százalékkal került feljebb.

A forint árfolyama azonban erősödni tudott a dollárral szemben, ami alapvetően kedvezően értékelhető a hazai autósok számára. Míg múlt héten átlagosan 222,6 forint/dolláros szintek voltak jellemzők, az utóbbi napokban már a 220,6-os értékek közelében járt a kurzus. Mindezek következtében a forintban mért benzinár 0,3 százalékkal, a gázolajár pedig 0,8 százalékkal került lejjebb.