800 feketemunkásért 12 éve járhat

2012.04.17. 09:33 Módosítva: 2012.04.17. 09:35

Egy kapcsolódó adóhivatali vizsgálat során lebukott egy olyan vagyonvédelmi vállalkozás, amely eltitkolta bevételeit, feketén foglalkoztatta az alkalmazottait, míg a cég ügyvezetője a gyanú szerint magánokirat-hamisítást is elkövetett. A társaság több mint 141 millió forint áfát nem fizetett meg, 800 alkalmazottját pedig be sem jelentette – közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal kedden.

A közlemény szerint a NAV dél-budapesti adóigazgatósága utólagos ellenőrzést folytatott le egy vagyonvédelmi társaságnál. A revizorok a társaság befogadott számlái között 94 olyan bizonylatot találtak, amelyek egy Budapesthez közeli székhelyű, szintén vagyonvédelemmel foglalkozó kft.-től származtak.

A jelentős mennyiségű számla felkeltette az ellenőrök érdeklődését, ezért vizsgálni kezdték a céget. Az adóhatóság belső információs rendszeréből kiderült, hogy a számlák 141 millió forintnyi áfatartalmát ez utóbbi cég nem vallotta be, és nem is fizette meg az államkasszának.

A NAV több évet és több adónemet érintő vizsgálatot rendelt el. A még jelenleg is folyó eljárások eddigi megállapításaiból kitűnik, hogy a fővároshoz közeli székhelyű társaság nemcsak a jövedelmező gazdasági tevékenységéből befolyó bevételeit és az ahhoz kapcsolódó áfakötelezettségét titkolta el, de a több mint 800 alkalmazottját sem jelentette be, így járulékot sem vallott, fizetett utánuk.

Mindezek miatt az adóhivatal közép-magyarországi regionális főigazgatósága feljelentést tett, amely alapján a pénzügyi nyomozók folytatólagosan elkövetett, az adóbevételt különösen nagymértékben csökkentő adócsalás bűntette, a számvitel rendjének megsértése, valamint magánokirat hamisítás vétsége miatt indítottak büntetőeljárást. Az elkövetők akár 12 évi szabadságvesztésre is számíthatnak – olvasható a közleményben.