Csődben a törökbálinti Tópark építője

2012.05.03. 14:16 Módosítva: 2012.05.03. 14:37

Felszámolják az M1-es és M7-es autópályák találkozásánál építeni kezdett Tópark beruházás generálkivitelezőjét, írja a HVG. A lap felidézi: másfél éve áll a beruházás, miután 2010 végén a német Eurohypo bank felfüggesztette az építkezésre adott 130 millió eurós hitel folyósítását.

„A hivatalos indoklás szerint azért, mert egy 2009-es stratégiai döntés értelmében számos piacról, köztük Magyarországról is kivonult. Egyes hírek szerint viszont a bank szabálytalanságra hivatkozva visszakozott, többek között azért, mert rájött, nincs annyi leszerződött bérlő az irodaépületekbe, amennyit a finanszírozási szerződés megkötésekor a projektcég [...] állított” – írja a lap.

A hitelfolyósítás leállítása miatt a projektcég, az EIK Kft. nem fizetett a generálkivitelező DGB Kft.-nek, amely pedig nem fizetett az alvállalkozóknak. Közülük van olyan cég, például a tevékenységét 2009 végére befejező Grabarics Építőipari Kft., amely 1,16 milliárd forintból 220 milliót nem kapott meg. Az út- és hídépítéssel megbízott osztrák érdekeltségű Porr Építési Kft.-nek egy telket ajánlottak fel, amelyről azonban kiderült, hogy „értéke messze elmarad a tartozás 772 millió forintos összegétől”.

A HVG úgy tudja, a beruházó a 130 millióból nagyjából 80 millió eurót (285-ös árfolyamon 22,8 milliárdot) kapott meg. Vagyis körülbelül hatvan százalékot finanszírozott a bank, „miközben az épületek készültségi foka a vállalkozók levonulásakor aligha haladta meg a 40 százalékot”.

A cikk szerint amíg az alvállalkozók a pénzük után futnak, a projektcég EIK és a generálkivitelező DGB egymást perelik, az „egyik a folyósítás elakadását, a másik a hibás teljesítést kifogásolja”, de az EIK a bankot is beperelte. A két cég között egyébként a cégadatok szerint van tulajdonosi kapcsolat – bár ezt azok tagadják –, mert az EIK jogelődje az a Bia-Projekt Zrt. volt, „amelynek közös tulajdonosa van a DGB-vel” (és amely fb-jét 2008 és 2010 között Kuncze Gábor volt SZDSZ-elnök vezette). Az alvállalkozók szerint a DGB-t a tulajdonosok „csak pajzsnak használták köztük és az EIK között”.

A lap azt írja, hogy az alvállalkozóknak összesen 2 milliárddal tartozó generálkivitelező cégek tavaly ősszel Zalaegerszegre helyezték át a székhelyüket, és megjegyzi: „a zalai megyeszékhelyet cégjogászok elefánttemetőként emlegetik, rejtélyes okból ide költözött korábban a Vegyépszer is”. A DGB emellett december elején végelszámolást kért maga ellen, de a napokban a bíróság a felszámolását is megindította az egyik adós cég követelése nyomán. A felszámolónak épp azt a Kossuth Holdingot jelölték ki, amelyet a DGB maga választott végelszámolójának, jegyzi meg a HVG.