Vámosi-Nagy: Lassan megvalósul a Bokros-program

2012.05.14. 11:27

Adószakmailag helytelen az a kibontakozó kormányzati alapvetés, hogy a jövedelemadóztatásban kevéssé jelenik meg a szociálpolitika, az árakat terhelő adókban viszont igen, mondta az Adó Online-nak Vámosi-Nagy Szabolcs. Az adószakértő szerint progresszív szja-ra és vagyonadóra lenne, az új adók ötletdúsak, de a pénzügyi tranzakciós illeték felső határárának eltörlést megbánhatjuk.

Vámosi-Nagy szerint teljesen mindegy, hogy ebben a pillanatban kire rakják a terhet, vállalkozásra vagy magánszemélyekre: végül is mindig mindent a lakosság fizet. Úgy vélte, az új adóötletek nem rosszak, átláthatók, könnyen kezelhetőek, olcsó a beszedés. A Széll-terv 2.0 kapcsán az adószakértő elmondta, gazdaságpolitikai oldalról sok mindent megkérdőjelezhető.

"Az szja-rendszer drámai megváltoztatása 500 milliárdot hagyott kint a gazdaságban a magasabb jövedelmű rétegeknél, tehát társadalmi konfliktusokkal terhesen csökkentették az adónemet. Az alacsonyabb jövedelmű rétegeknél két éve napirenden van a bérkompenzáció, hogy a bérek legalább nominálisan szinten maradjanak, és tegyük azt is hozzá, hogy az elmúlt két évben két százalékpontos járulékemelés is volt. Amikor alacsony szja-szintről beszélnek, nem sokat mondanak: az szja-n túl van még lineáris, 18,5 százalékpontos tb-járulék, amit a magánszemély fizet, és van mellette a 27 százalékpontos, amit a foglalkoztatója. Ezek a járulékok már önmagukban akkora összeget jelenthetnek, amit érdemes eltitkolni" - mondta Vámosi Nagy.

Szerinte a pénzügyi tranzakciós illetéknél nagyon fontos lett volna a 30 ezer forintos napi limit megtartása, ami a Széll Kálmán Tervben még szerepel, de a kormány által elfogadott változatban nem. "A tranzakciós limit nélkül a Tobin-adó hibájába esünk, amit csak az egész világon egyszerre, azonos adókulccsal lehetne bevezetni. Ha egy befektető társaság naponta sok millió eurót forgat Magyarországon, akkor nem érdekli a legfeljebb 30 ezer forintos adó; ha minden alkalommal lecsípik róla, akkor más országot fog választani" - vélte a szakértő.

Vámosi-Nagy Szabolcs a lapnak azt mondta, adószakmailag helytelen az az elméleti alapvetés, ami most kezd kibontakozni a kormányzati politikában, miszerint a jövedelem adóztatásába alig visznek szociálpolitikát, és az majd az árakat terhelő adókban jelenik meg. "Ennek pont az ellenkezőjét tanítjuk az egyetemen: azt mondjuk, hogy az árakat terhelő adóba szociálpolitikát nem szabad vinni, mert nem tudjuk, ki fogyaszt. A gazdag ember is eszik kenyeret, a szegény is, és a külföldi turista is. Ráadásul az is fogyaszt, aki feketén szerzi a jövedelmét. A szociálpolitikát célzottan, a rászorulóknak kell biztosítani. Ha ehhez az adórendszert használjuk, akkor a jövedelemadó a megfelelő adónem" - tette hozzá.

Szerinte most Magyarországon a Bokros-program valósul meg szép lassan. "Elő kell venni Bokros Lajos Élet- és Irodalomban megjelent pontjait. Most a kormány nem mondja meg, hogy hány felsőoktatási intézményre van szükség 80 helyett, hanem az állami támogatású helyek számát csökkentik radikálisan, így majd elvéreznek a gyengék" - mondta az adószakértő.