Nem jött be a söralátét-adózás

2012.05.16. 07:47 Módosítva: 2012.05.16. 07:50

Szűk egy hetük van a magánszemélyeknek arra, hogy elkészítsék és beküldjék személyijövedelemadó (szja)-bevallásukat − a nyomtatványokat május 21-ig, hétfőig kell eljuttatni a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak. Összesen nagyjából 4,5 millió magánszemély tartozik az adó hatálya alá, közülük az egyéni vállalkozók már letudták a bevallásbenyújtást februárban - írja a Napi.hu.

Idén egy sor, az szja-változás alapjait boncolgató kérdésre születik válasz a bevallások feldolgozása után. A kormány ugyanis jelentősen átírta a jogszabályt, létrehozva ezzel az egykulcsos, családi "söralátétet". Tavaly már csak egy kulcs szerint kellett szja-t számítani, ám valamennyi jövedelemre érvényesíteni kellett a szuperbruttót, vagyis valójában nem 16, hanem 20,3 százalék adót kellett fizetni. A mostani bevallásban még szerepel az adójóváírás is, a havi 12,1 ezer forintot 2,75 millió forint adóalapig lehetett érvényesíteni, az adójóváírás csökkenő mértékben, 3,96 millió forint adóalapig járt.

Százezren járnak nagyon jól

A családi adókedvezmény egy és két gyerek után tíz-tízezer forinttal csökkenti az adót − 62,5 ezer forinttal az adóalapot −, három és annál több csemete után pedig gyerekenként 33 ezer forinttal − az adóalap így 205,25 ezer forinttal lesz kisebb. A rendszer bevezetésekor kérdés volt, kit is akar támogatni a kormány s kiknek is éri majd meg ez a szabályozás. A kabinet szerint a középosztályt segítenék az adókedvezmények, a szkeptikusok viszont azt hangsúlyozták, azt éppen az átlagcsalád nem tudja kihasználni.

A maximális kedvezményhez − 99 ezer forint adó megtakarításához − magas fizetés − legalább 625 ezer forint havi jövedelem − kell. Arról nem áll rendelkezésre statisztika, hogy hány család veheti igénybe ezt a kedvezményt, lapunk korábbi becslése szerint nagyjából százezer jöhet szóba, ahol három vagy több gyerek van − miközben mintegy 3,8 millió munkavállaló van Magyarországon.

Kudarc: eddig 15 ezer söralátétet kapott a NAV

A forradalmiként meghirdetett söralátét-bevallás a jelek szerint nem váltja be a reményeket. Persze van még idő, jellemzően sok százezren az utolsó napokra hagyják a bevallás elkészítését, de az mégiscsak árulkodó, hogy hétfő délutánig mindössze 14 274 "söralátét" érkezett a NAV-hoz. Vagyis a magánszemélyek nem tudják vagy nem akarják így leadni bevallásukat − a "söralátétet" lényegében azok tudják igénybe venni, akiknek fizetésükön kívül nincs más jövedelmük, nem igényelnek vissza számottevő adót és pluszban sem kell befizetniük. A csekély érdeklődésre magyarázatot adhat az is, hogy nagyjából 800 ezer alkalmazott helyett a munkaadó tölti ki a bevallást.

Az előzetes kalkulációk szerint akár egymillióan is lehettek volna azok, akik három sorban tudják le a bevallást − az adóhatóság a tavalyi adatokból kiindulva ugyanis az egységcsomagokban ennyi "söralátétet" küldött ki. Nagyjából 500-500 ezer fős az a kör, amely tavaly egyszerűsített, illetve csökkentett adattartalmú bevallással tudta le a feladatot.