Épülhet a szlovák-magyar gázvezeték

2012.05.23. 12:29

Beruházási megállapodást írt alá az idén januárban kifejezetten erre a projektre lérejött Magyar Gáz Tranzit Zrt. és szlovák partnere, az Eustream a.s. a magyar-szlovák összekötő földgázszállító vezeték beruházáshoz kapcsolódóan, melyben a felek megállapodtak a projekt 2015-re történő megvalósításáról, valamint rögzítették annak feltételrendszerét és műszaki paramétereit, közölte az MVM szerdán.

A mostani megállapodás az állami tulajdonú energetikai konszern szerint jól tükrözi, „hogy az MVM csoport jól halad középtávú stratégiájának megvalósításával, amelynek része a hazai ellátásbiztonság növelését, és az energiafüggőség csökkentését célzó gázüzletági diverzifikáció”. A beruházási megállapodás megkötése megfelel a tavaly Magyarország és Szlovákia között létrejött kormányközi megállapodásnak, „valamint kiemelt jelentőséggel bír az Európai Unió számára is, az észak-déli gázfolyosó részeként” – közölte Baji Csaba, az MVM elnök-vezérigazgatója.

A tervezett kétirányú csővezeték összesen 115 kilométer hosszú – ebből 94 km magyar területen, míg 21 km szlovák területen fut – és az éves szállítási kapacitása ötmilliárd köbméter. A vezeték a magyar földgázszállító vezetékrendszert köti össze a szlovák vezetékrendszerrel, két végpontja Vecsés, illetve a szlovákiai Veľké Zlievce (Felsőzellő).

A beruházás teljes összege meghaladja a 160 millió eurót, a tervezett uniós pénzügyi támogatás összege az Európai Energiaügyi Gazdaságélénkítő Program keretében 30 millió euró. Az összekötő vezeték stratégiai jelentősége az MVM szerint „Magyarország számára a nyugat-európai gázhálózatokhoz, míg Szlovákia számára az észak-déli gázfolyosóhoz való hozzáférés“.