E-Star: Hódmezővásárhely hazudik

2012.06.26. 10:12 Módosítva: 2012.06.26. 12:46

„Nem felelnek meg a valóságnak az Önkormányzat azon állításai, miszerint az Önkormányzat és az E-Star 2011. szeptember 2. napja óta nem áll egymással jogviszonyban, az Önkormányzat maga szerzi be a földgázt, és az E-Star által kiállított számlák mögött nincs semmilyen szolgáltatás” – áll az E-Star kedd hajnalban kiadott közleményében.

A társaság szerint mindezek a vádak ellentétben állnak azokal a később tett és a valóságnak szintén nem megfelelő nyilatkozatokkal is, hogy a cég zsarolással teszi lehetetlenné, hogy a település saját jogon vásárolhasson gázt intézményeinek. A cég a közleményben visszautasítja az önkormányzat szerződésszegésre, bűncselekmény elkövetésére és zsarolásra vonatkozó vádját.

A cég szerint az önkormányzat nyilatkozataival ellentétben megállapítható, hogy az E-Star és az önkormányzat 2010-ben az önkormányzat kérésének megfelelően megállapodott arról, hogy 2010. július 1-jétől az önkormányzat fogja a hőszolgáltatással érintett intézmények számára a földgázt beszerezni és az E-Star tevékenysége ezt követően a hőszolgáltatással kapcsolatos tevékenységek ellátására szűkül.

Hódmezővásárhely reagált

"Nyilvánvaló, hogy az E Star csődben van, a BÉT-en hetek óta erről szólnak a hírek. Ez azonban nem a hódmezővásárhelyi önkormányzat hibája, hanem a cég vezetésének felelőssége. Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Közgyűlése közel egy éve, jogszerűen, a megállapodás alapján felmondta a szolgáltatási szerződését a céggel, amely a korrekt üzleti magatartás helyett zsarolni kezdte a várost. Megértjük, hogy az ügyvezetésnek most nehéz ennek felelősségét vállalni a cég tulajdonosai és a hitelezői felé, ezért igyekeznek elterelni a figyelmet, illetve a hódmezővásárhelyi önkormányzatra hárítani a felelősséget, de kérem, árulják el: amennyiben az E Star valóban egy éve fizetés nélkül, de jogszerűen szolgáltat Hódmezővásárhelyen, miért nem fordultak bírósághoz jogainak érvényesítése érdekében? Csalás és ostobaság az is, hogy most azt állítják, azért biztosított a cég szerződés nélkül gázt a vásárhelyi intézményeknek, mert az önkormányzat nem szerezte be, hiszen egyrészről a céget erre senki nem kérte, másrészről pontosan az E Star által át nem adott kapacitás akadályozta a várost a kvóta megszerzésében. Megértjük, hogy elfogyott az E Star pénze, és emiatt a tulajdonosok és a hitelezők türelme, de a hazugságok helyett azt javaslom: inkább nyíltan és őszintén vállalják a felelősséget."

„Az Önkormányzat azonban a fenti kötelezettségének nem tett eleget, nem gondoskodott új szolgáltatóról, melyre tekintettel az E-Star a hőszolgáltatás folyamatos biztosítása érdekében továbbra is ellátta az Önkormányzat szerződéssel érintett intézményeit földgázzal” – áll a közleményben, ami szerint az önkormányzat 2012-ben sem gondoskodott új földgázbeszerzőről.

„A Társaság értetlenül áll az Önkormányzat magatartása előtt, hiszen az E-Star hónapokon keresztül hitelezte az Önkormányzatot a szolgáltatás ellátásának biztonsága érdekében – írja az E-Star. – Végül a Társaság az Önkormányzat főjegyzőjének nyilatkozatára hivatkozva
hangsúlyozza, nem kívánja, hogy Hódmezővásárhely önkormányzata jogalap nélküli
számlákat teljesítsen a jövőben, pusztán azon igényét kívánja érvényesíteni, hogy az
általa elfogyasztott földgáz és igénybe vett szolgáltatás ellenértékét fizesse meg
valamint a szerződésben vállalt kötelezettségeinek tegyen eleget.”

Az E-Star és a hódmezővásárhelyi önkormányzat közötti vita hétfőn pattant ki, miután az E-Star bejelentette, hogy júliustól leállítja a szolgáltatást és összesen 200 millió forintot követel az önkormányzattól.

Az E-Star Alternatív Nyrt. hétfőn a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján megjelent közleményében azt írta: rendkívüli felmondással megszüntette a hódmezővásárhelyi önkormányzattal kötött hőszolgáltatási szerződését. A közlemény szerint a rendkívüli felmondás oka, hogy az elmúlt közel egy év alatt a hódmezővásárhelyi önkormányzat nem teljesítette a fizetési kötelezettségét az E-Starral szemben. Az általa felhalmozott, százmillió forintot meghaladó tartozása megfizetésére sorozatos fizetési felszólítás és egyeztetési javaslat ellenére sem mutatott hajlandóságot. A cég összesen több mint 200 millió forintot követel: a 100 millió forintot meghaladó díjtartozást (szolgáltatási díj és hődíj) és a szintén 100 millió forintnál nagyobb megváltási értéket.

A közlemény szerint a cég a 2012 őszéig más, nem fizető önkormányzati ügyfeleivel szemben több hasonló lépést tervez. A céggel szemben csak a magyarországi önkormányzatoknak 1,5 milliárdos tartozása van. Azt, hogy hol terveznek hasonló lépést, egyelőre nem árulták el.

Soós Csaba a cég vezérigazgatója az Indexnek azt mondta: az energiahatékonysági beruházás célja az volt, hogy csökkenjen az érintett intézmények gázfogyasztása. A cég a kazánfelújítások után üzemeltetőként maradt a városban. A szerződés szerint az volt a feladatuk, hogy a megvásárolt földgázt hővé konvertálják és szolgáltassanak az érintett intézményekben.

A szolgáltatás tavaly őszig zőkkenőmentes volt. Soós szerint a konfliktus akkor kezdődött, amikor a város arra hivatkozva, hogy megtudta, valójában nem is az E-Star szerzi be a gázt, tavaly szeptemberben megpróbálta felmondani a szerződést. Mivel nem igaz, hogy a gázt más szerzi be, ezért a szolgáltatást az E-Star nem függesztette fel, viszont a város azóta egyik díjat sem fizeti – állítja Soós.

A cég tavaly ősz óta többször megpróbált tárgyalni a várossal, de minden próbálkozás sikertelen volt. Szerinte Hódmezővásárhely kreált egy ürügyet, amivel ki akartak lépni a szerződésből, de ez nem sikerült. A szolgáltatást egészen a mostani felmondásig az E-Star biztosította, ráadásul Soós nem is hallott a HVSZ nevű cégről, amiről az önkormányzat most azt állítja, hogy már egy éve az E-Star helyére lépett. A cégvezető szintén nem tud arról, hogy az ügyben büntetőeljárás van folyamatban.