Sokba kerül a pálinkafőzés az államnak

2012.06.27. 08:00

A költségvetési tervek szerint jövőre akár 483 milliárd forint adót nem szed be a kormány adókedvezmények miatt. A pálinkafőzés közvetlen adókedvezménye évi hétmilliárd forintot is jelenthet - írja a Napi Gazdaság.

A jövő évi költségvetés alapján az adókedvezmények mértéke 424-483 milliárd forint között alakulhat, az alsó és a felső becslés átlaga 454 milliárd forint, miközben az államháztartás tervezett hiánya 677,2 milliárd forint. A parlament szerdán kezdi meg a 2013-as költségvetés általános vitáját és péntekig le is zárja azt - miközben a kormány már a saját költségvetésének módosításán dolgozik. A tervek szerint újabb járulék- és adókedvezményekkel segítenék a foglalkoztatás növelését, így jövőre az adókedvezmények összege megközelítheti az 500 milliárd forintot.

A legnagyobb összegű kiesés a szja-rendszerben keletkezik adókedvezmények miatt, itt mintegy 193 milliárd forint adót nem szed be az állam, családi adókedvezményre 183 milliárd forintot használhatnak fel az adózók. A lakáshitelek törlesztéséhez nyújtott adókedvezmény összege pedig 4-5 milliárd forintra rúghat.

Arányait tekintve az illetékbevételeknél lehet a legmagasabb a kiesés, a beszedni tervezett 110,4 milliárd forinttal szemben ugyanis további 78 milliárdot kedvezményként engednek el. A burkolt ingatlanadóként működő ingatlanszerzési illetékekből a tervek szerint mintegy 40 milliárd forintot nem szednek be jövőre, az öröklési illeték fél évtizeddel ezelőtti eltörlése pedig évi 38 milliárdos bevételkieséssel jár.