Pálinkára szoktatna át a kormány?

2011.09.07. 08:05

A bevételnövelés mellett egy kis országimázs is belecsúszott a költségvetési foltozásba: az aromásított szeszes italok adója ugyanis nem öt, hanem ötven százalékkal lesz magasabb, ami azt jelenti, hogy a kormány deklaráltan támogatni akarja a pálinkapiacot, írja a Napi Gazdaság.

Ez azt jelenti, hogy egy ötvenfokos, félliteres pálinka adója 1380 helyett 1450 forint lesz ötszázalékos emelést követően, egy ugyancsak félliteres aromásítotté pedig 2070 forint. Hozzá kell tenni, hogy utóbbiak jóval kisebb alkoholtartalommal bírnak, vagyis az adótartalom fél literen reálisan 1200-1400 forint körül alakul, ám ez még mindig sokkal több a mostani ezer forint alatti szinthez képest.

Jövedéki adóból összesen tízmilliárd forint pluszt remél a kormány két hónap alatt − ez egész évre 60 milliárd forint plusz lehet 2012-ben. A játékadó ötvenszázalékos emelése sem dobja meg a bevételeket az idén. A 88 milliárd forintra tett éves bevétel kevesebb mint tízmilliárd pluszt hozhat − jövőre viszont 44-et. A két adónem összesen így akár százmilliárddal is javíthatja a jövő évi egyenleget.