A bénákhoz képest rém ügyesek voltunk

2012.08.14. 15:05

Kedden nemcsak a lehangoló, és technikai értelemben is recessziót jelző magyar GDP-adat jelent meg, hanem az Eurostat közzétette a legtöbb európai gazdaság növekedési – vagy visszaesési – mutatóit is.

A legfrissebb, Eurostat által közölt adatok alapján az EU27 és az eurózóna gazdasága is visszaesett 2012 második negyedévében. Az előző év azonos időszakához képest esetében 0,2 százalékos visszaesést volt ebben a negyedévben, ami rosszabb az előző negyedéves 0,1 százalékos növekedési adatnál, míg utóbbi esetében is romlott a tendencia, hiszen az első negyedéves stagnálás helyett 0,4 százalékos visszaesés mutatkozott.

Ebből az NGM szerint látható, hogy hazánk ebben a negyedévben kis mértékben elmaradt az EU átlagától az éves adatokat tekintve, azonban negyedéves alapon megegyezik a visszaesés üteme az EU 27 illetve az eurózóna csökkenési ütemével, vagyis hazánk az előző negyedéves hátrányát csökkenteni tudta. Az NGM szerint az államadósság csökkentésében az EU élmezőnyébe tartozunk, ugyanis csak négy ország tudott hozzánk hasonló mértékben adósságot csökkenteni. A minisztérium emellett várja, hogy 2012 harmadik negyedévében végre beinduljon a Mercedes-gyár termelése, ami pozitívan befolyásolhatja a gazdaság növekedését.

A Nemzetgazdasági Minisztérium közleménye emlékeztet: az ország 2011-es, 1,4 százalékos GDP arányos gazdasági növekedése még Európában is jónak számított, most viszont nem tudunk elszakadni a nemzetközi trendektől, ezért esik vissza a gazdaság 2012 második negyedévében is. „Valószínűsíthető továbbá, hogy a gyengébb növekedési számokban az exportkereslet által vezérelt ipari termelés lassulása, továbbá a tavalyi év magas mezőgazdasági termelési bázisa is szerepet játszott. Felhasználási oldalon minden valószínűség szerint a beruházások továbbra is negatívan alakultak, a külkereskedelem viszont felfelé húzhatta a gazdaságot” – közölte az NGM.

Az euróövezet teljesítményét felfelé húzta, hogy a német gazdaság a vártnál erősebben nőtt. Mivel a magyar gazdaságot a német export döntően határozza meg, a vártnál jobb német adat erős cáfolata annak az NGM-es érvelésnek, hogy a nemzetközi örvény húzza le Magyarországot. Az euróövezet legnagyobb gazdasága 0,3 százalékkal bővült az előző negyedévhez képest. Növekedett még Szlovákia (0,7 százalék), Hollandia és Ausztria (0,2 százalék), a francia GDP stagnált, a többi tagországé, Görögországot leszámítva 0,2 százalék és 1,2 százalék közti mértékben csökkent.

A legkényesebb pénzügyi helyzetben lévő országok teljesítettek a legrosszabbul. Közülük Portugáliában 1,2 százalékkal, Cipruson 0,8 százalékkal, Olaszországban 0,7 százalékkal és Spanyolországban 0,4 százalékkal csökkent a gazdaság teljesítménye. Figyelemreméltó, hogy az NGM közleménye ezekhez az országokhoz méri a magyar gazdaságot: „A régióban nem csak hazánk küzd a dekonjunktúrával, Csehország éves alapú szezonálisan kiigazított adata például kedvezőtlenebb (-1,2%) a magyar adatnál (-1%), de az eurózóna és az EU nagyállamai közül is számos rosszabbul teljesített hazánknál (Olaszország és Portugália 2%-ot jóval meghaladó mértékben, míg Spanyolország szintén 1%-kal esett vissza éves alapon)” – olvasható a közleményben.

Romániában és Szlovákiában ugyanakkor bővült a gazdaság. A román GDP 0,5 százalékkal nőtt a második negyedévben az előző háromhavi teljesítményhez képest, két negyedévi csökkenés után, éves összehasonlításban pedig 1,2 százalékos volt a gazdasági növekedés. Szlovákiában az első negyedévhez képest 0,7, az előző év júliusához képest pedig jelentősen, 2,7 százalékkal nőtt a GDP - derül ki a kedden közölt adatokból