400 milliárd az IMF-megállapodás tétje

2012.09.18. 15:09 Módosítva: 2012.09.18. 15:10

Magyarország még az idén, november körül megállapodhat az IMF/EU-val – mondta Szántó András, az Equilor Befektetési Zrt. lakossági üzletágvezetője kedden. A megállapodással akár évi nettó 400 milliárd forintot is megtakaríthat az ország hosszabb távon a kedvezőbb hozamszintek miatt – fogalmazott. A megállapodásnak köszönhetően a jegybanki alapkamat még az év végéig 6,25 százalékra csökkenhet, az euró árfolyama 280-290 forint között mozoghat, ez utóbbi függ a nemzetközi pénz- és tőkepiaci hangulattól is.

Az Equilor Befektetési Zrt. elemzői 0,8 százalékos recessziót várnak idénre, és mindössze 0,9 százalékos növekedést jövőre. A szakértők szerint szükség lehet a jövő évi költségvetés kiigazítására, mivel a kormány az idén 0,1 százalékos, jövőre pedig 1,6 százalékos GDP-növekedéssel számol, amely a legoptimistább becslés a piacon.

Az Equilor elemzői szerint idén az éves átlagos infláció 5,5 százalék, jövőre pedig 4,4 százalék lesz, míg a GDP-arányos államháztartási deficitet 2012-ben 3,0 százalékra, jövőre 2,9 százalékra várják.

Szántó András és Kuti Ákos, az  Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője úgy ítéli meg, hogy jelentős, mintegy 500-600 milliárd forint bizonytalan tételt tartalmaz a jövő évi költségvetési törvényjavaslat. Véleményük szerint ezek közé tartozik egyebek mellett a Magyar Nemzeti Bankra kiterjeszteni kívánt tranzakciós adó mintegy 116 milliárd forint összegben, illetve az adóbeszedés hatékonyságából származó 160 milliárd forint.

Az Equilor elemzői egyúttal túlzottnak tartják a jövő évre kalkulált 100 milliárd forintos kamatkiadás-csökkenést az IMF/EU- megállapodás  hatásaként, az elektronikus útdíjból beszedni tervezett 75 milliárdos tételt, valamint az alapvető élelmiszerek esetében tervezett 60 milliárd forintos áfacsökkentést. Emellett úgy vélik, jelentős kockázatokat tartalmaz a önkormányzati támogatások tervezett, több százmilliárd forintos csökkentése, amit a feladatok központi átvételével indokol a kormány.