Gyorsult a Malév-vagyon kiárusítása

2012.09.20. 07:58
A Malév üdülője, utazási irodája, eszközei és autói is kalapács alá kerülnek a légitársaság felszámolási eljárása során. Összesen hárommilliárdos vagyona lehet a cégnek, a követelések viszont 180 milliárdra rúgnak, így az utasok és a dolgozók csak a várt pénzük töredékében reménykedhetnek.

A számítástechnikai eszközök után újabb vagyontárgyakat és ingatlanokat hirdetett meg eladásra a Malév Magyar Légiközlekedési Zrt. felszámolását végző Hitelintézeti Felszámoló Nonprofit Kft. Így vevőre vár a légitársaság balatonlellei, háromcsillagos üdülője, az irányár az eszközökkel együtt összesen 620 millió forint.

Potom pénzért, azaz névértéken, félmillió forintért vihető a teljes Malév Air Tours (MAT). Az utazásszervezéssel, repülőjegyek értékesítésével és belföldi programszervezéssel foglalkozó cég az elmúlt években rentábilisan működött, 2010-ben és 2011-ben nettó 2,4 milliárd forint körüli árbevétel mellett 0,4 millió, illetve 4,6 millió forint adózott eredményt ért el.. Kötelezettségállománya 380 millió forintról a múlt év végére 254 millió forintra csökkent.

A Malév két jól működő leányvállalatát már június közepén "eladta" nem nyilvános értékesítési eljáráson a felszámoló, így a Malév GH Földi Kiszolgáló Zrt. és a repülők karbantartásával foglalkozó Aeroplex Közép-európai Légijármű Műszaki Központ Kft. 50-50 százalékban a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt.-hez és a szintén állami tulajdonban lévő, a kiskörei és a tiszalöki vízerőműveket működtető Tiszavíz Vízerőmű Kft.-hez került.

A Malév 2011-es mérlegét nem tették közzé a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium e-beszámoló portálján, Varga Jenő felszámolóbiztos a cég tartozásairól csak a Figyelőnek nyilatkozott augusztusban. A cikkből kiderül, hogy határidőig közel 1900 hitelező nyújtott be követelést az egykori nemzeti légitársasággal szemben, mintegy 180 milliárd forint értékben. Ezzel szemben a cég vagyonának értéke 2,9 milliárd forintra tehető.

A követelések 90 százalékát a 15 legnagyobb hitelező nyújtotta be, köztük bankok és a légi járműveket lízingbe adó amerikai társaság. A magyarországi hitelek mögött állami garancia állt, így a legnagyobb kárt a magyar állam, valamint az orosz állam tulajdonában lévő Vnyesekonombank írja le.

A fennmaradó tíz százalékban a beszállítók és az utasok jelentettek be követelést, ám sem ők, sem a dolgozók nem jutnak majd hozzá követelésük ellenértékéhez, káruk csak nagyon kis részben térülhet meg. Az utasok kártalanítására a kormány korábban kétmilliárd forintot különített el, s a dolgozóknak (akiknek a végkielégítéssel együtt több mint 7 milliárd forint járna) csak az állami Bérgarancia Alapból tudnak fizetni.

A meghirdetett Malév-vagyonelemek (nettó irányár, millió forint)
Az Airport Business Parkban bérelt raktár eszközei 77
A Lurdy Házban bérelt irodahelyiségek eszközei 105
VW Polo Classic 1,6 gépkocsi (évjárat:1999) 0,6
VW Passat 2,0 gépkocsi (dízel, 2007) 3,5
VW Polo Classic 1,6 gépkocsi (1999) 0,4
Bérbe adott számítástechnikai eszközök 1,9
Üdülő (Balatonlelle, Napsugár u. 5.) 240
− az ingatlan eszközei 17
Üdülő (Balatonlelle, Napsugár u. 10.) 350
− az ingatlan eszközei 13
Malév Air Tours Kft. 500 ezer forint névértékű üzletrésze 0,5
 Forrás: Napi Gazdaság, Cégközlöny