Kiigazításokat jelenthet be Matolcsy pénteken

2012.10.04. 23:02 Módosítva: 2012.10.04. 23:49

Pénteken reggel kilenc órakor Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter sajtótájékoztatót tart, a téma a túlzottdeficit-eljárás lesz. A miniszter feltehetőleg arról beszél majd, milyen lépésekre készül azért a kormány, hogy három százalék alatt tudja tartani a költségvetés hiányát.

Mint ismert, Magyarország 2004-es uniós csatlakozásunk óta az unió szégyenpadján ül, nem tudtunk megfelelni annak az elvárásnak, hogy fenntartható módon 3 százalék alá csökkentsük a költségvetés hiányát. Bár egyszeri bevételnövelő intézkedésekkel tavaly összejött a 3 százalék alatti hiány, az EU nem tartotta fenntarthatónak a költségvetési pályát, így kilátásba helyezték, hogy büntetésből elzárják az uniós pénzek egy részét.

A Széll Kálmán 2.0-nak elkeresztelt konvergenciaprogramban a kormány végül bemutatta, hogyan tervezi tartani az elvárt hiánycélt, ennek hatására az Ecofin júniusi ülésén javasolta a túlzottdeficit-eljárás megszüntetését. Azóta azonban sok minden történt, a jövő évi költségvetést érintő módosítások hatására mára mintegy 400-600 milliárdos lyuk tátong a jövő évi költségvetésben, a tervezet módosítása lényegében elkerülhetetlen.

Bár a lyuk befoltozására sok helyről, sokféle ötlet felmerült, Matolcsyéknak október 5-ig már konkrét intézkedésekkel kellene előállniuk. Az Európai Bizottságnak bemutatott csomag várhatóan azokat az intézkedéseket tartalmazza, amelyeket az IMF-nek küldött levélben is megígérünk, így az, hogy a kormány milyen ötleteket vet fel, sokat elárulhat arról is, milyen esélyekkel indulunk neki a további tárgyalásnak a nemzetközi valutaalappal.

Az Európai Bizottságot pénteken nem csak arról kell tudnunk meggyőzni, hogy 3 százalék alá szorítjuk a hiányt, de arról is, hogy az középtávon ott is marad. Vagyis az olyan, egyszeri bevételnövelő ötletek, mint például a 116 milliárdos MNB-adó várhatóan nem nyugtatja majd meg a küldöttséget. Pozitívan fogadhatják viszont a kormány kiadáscsökkentő lépéseit, a közszféra leépítését, a szociális jutattások megkurtítását, de az adóbeszedés hatékonyságának növelését is.

Semmi kötelező

Valójában a brüsszeli országfelelős, Barbara Kaufmann eheti látogatásának és a pénteki bejelentéseknek semmilyen kötelező jogszabályi alapja nincs. Az egészre azért van szükség, mert Brüsszelben a konvergenciaprogram tavaszi leadása után ősszel megnézik, hogy a készülő költségvetés összhangban van-e a konvergenciaprogrammal.

DBELO20111207005
Fotó: Beliczay László

Erről jelentést írnak, ami október második felévben vagy november elején jelenik meg, és egyszerűen nem akarják, hogy ebben Budapestnek olyan ajánlásokat fogalmazzanak meg, illetve a költségvetés kapcsán olyan fenntarthatósági kritikákat fogalmazzanak meg, amelyek a jelentés megjelenésének időpontjában Orbánék addig várható költségvetési kiigazítása miattt értelmüket vesztik.

Brüsszel tehát egyszerűen azt kérte Budapesttől, hogy időben, a dokumentum "lapzártája" előtt kapjon tájékoztatást a várható kiigazító lépésekről, melyekből kiderül, hogyan lesz tartható a hiánycél. A kormány erre bemondta, hogy október 5-én tájékoztatást ad.

Kapkodás megint

Csütörtök reggel kérdéseket küldtünk a Nemzetgazdasági Minisztériumba és Varga Mihály államtitkárságára is a várható bejelentésekkel, illetve azok várható kommunikálásával kapcsolatban, választ egyikre sem kaptunk, csupán annyit mondtak - néhány órával ezelőtt (!) -, hogy a brüsszeli tájékoztatásnak semmilyen hivatalos kommunikációja nem lesz.

Egy névtelenséget kérő költségvetési szakértő szerint Brüsszelnek kevés lesz, ha csak azt mondjuk el, hogy 3 százalék alá visszük a költségvetési hiányt, sokkal inkább konkrétumokat várnak. Az, hogy ezekről mit gondolnak, valószínűleg csak néhány hét múlva fog hivatalosan is kiderülni.