Vilma
-8 °C
3 °C

Vitáznak a családtámogatásról

2004.10.26. 08:49
Még ma is egyeztetnek a koalíciós pártok a családtámogatási rendszerről, az álláspontok egyelőre nem közelednek. Az MSZP a kérdést a tőzsdei árfolyamnyereség-adóval csomagban is tárgyalná, engedve annak mértékéből, ám az SZDSZ elutasítja a felvetést.
Szerdán derül ki, hogy bizottsági módosító indítványként végül milyen javaslatot tudnak támogatni a kormánypártok a jövő évi családtámogatási rendszert illetően. Egyelőre nincs köztük megegyezés, a megbeszélések még ma is folynak. A parlament tegnap zárta le a 2005. évi adójogszabályok részletes vitáját, és a tervek szerint november 2-án dönt az ahhoz benyújtott módosító indítványokról.

Az ellenzék kezében az árfolyamnyereség-adó

Úgy tűnik, egyetlen nyitott kérdés van ez ügyben, mivel a szabad demokraták azt mondják: a tőzsdei árfolyamnyereség-adó ügye lezárult, ott a forgatókönyvről már korábban is megegyezés született. Az SZDSZ elfogadta, hogy ez az adónem 25 százalékos kulccsal bekerült a kormány javaslatába. Az MSZP támogatja a kisebbik koalíciós párt elutasítja bevezetését, s csak a módosító indítványokról szóló szavazáson derül ki, hogyan voksol a Fidesz, azaz lesz-e ilyen adónem 2005-ben. Lapunk úgy tudja, az MSZP a nyereségadó kérdését akár csomagban is tárgyalná a családtámogatással, s hajlandó lenne megfelezni a kulcsot. Így a 12,5 százalékot állítaná be, ám az SZDSZ elutasította ezt a felvetést. Mint a szabad demokraták mondták, álláspontjuk ugyanaz: nem támogatnak adóemelést, s csak a bankadónál nyilatkoztak úgy, hogy annak bevezetését tudomásul veszik.

A családtámogatási rendszer kapcsán a két párt között abban egyezség van, hogy jövőre legyen inflációkövető a családi pótlék emelése, a rendszeres gyermekvédelmi támogatás az infláció+2 százalékos mértékében emelkedjen, s 2005 szeptemberétől az általános iskolákban is ingyenes legyen az étkeztetés.

Vita az adóvisszatérítésről

Ám az SZDSZ ellenzi az MSZP azon javaslatát, hogy akik nem tudnak alacsony jövedelmük miatt adó-visszaigényléssel élni, azok 3 év alatt 3 lépcsős emelés nyomán kiegészítő támogatáshoz juthassanak. A legújabb verzió szerint ez azt jelentené, hogy aki csak évi 60 ezer forintos visszaigényléssel élhet, az a jelenlegi, közel 100 ezer forintos maximumösszeghez mért különbözet - azaz a 40 ezer forint - egyharmadát kaphatná meg az első évben támogatásként. A szabad demokraták szerint nem megfelelő ez az elképzelés, hiszen ha erre van pluszforrás, akkor azt miért nem a legrosszabb helyzetben lévő gyerekekhez csoportosítják át? - kérdezik. Vagyis eleve elutasítják az adó-visszatérítést, és a családi pótlék jelentős emelését tartják kívánatosnak. Információink szerint az SZDSZ-ben azt tartanák kívánatosnak, hogy az adó-visszatérítést egészében szüntessék meg. Azonban tisztában vannak azzal, hogy ez politikai okokból nem valósítható meg, így első lépésben a visszatérítésre elkülönített források egy részét csoportosíttatnák át a családi pótlék emelésének finanszírozására.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!