Judit
3 °C
6 °C

Rohamos az eladósodásunk

2006.05.30. 07:35
Évről évre magasabb hazánkban az egy főre jutó hitelösszeg. Hét év alatt csaknem tízszeresére nőtt a lakossági hitel- és csupán kétszeresére a betétállomány, így fejenként már csak 500 euróval magasabb a betétek összege a kölcsönökénél. A cseheknél 2100 euró ez a különbség.

Az egy lakosra jutó banki hitelösszeg 2007-ben Magyarországon meghaladja a 2000 eurót - áll az Unicredit-csoport kelet-közép-európai érdekeltségeit irányító Bank Austria-Creditanstalt (BA/CA) legújabb elemzésében. Ezzel a hazai magánszemélyek eladósodottsága jövőre már a harmadik legnagyobb lesz a régióban.

A magyar lakosság megtakarításai messze elmaradnak a hitelben előttünk álló országok polgárainak hasonló mutatóitól. Az elemzés szerint az átlagmagyar a jövő év végére mintegy 2542 eurós betéttel rendelkezik majd, ami alig több mint kétszerese a 2000-ben mért megtakarításoknak.

A hazai hitel/betét mutató az osztrákok szerint így 0,78 százalékot mutathat, szemben például a csehek jóval kedvezőbb, 0,5 százalékos számával. Horvátországban a hitel/betét mutatót még a magyarországinál is magasabbra, 0,87 százalékra várják.

Az eurózónában is 500 euró a különbség

A térség növekedési potenciálját jelzi, hogy az euróövezetben egy átlagpolgár 13 600 eurónyi hitellel és 14 100 eurós betétállománnyal bír. A régiós növekedés motorja azonban szemmel láthatóan távolodik a klasszikus értelemben vett közép-európai régiótól. A lengyel, cseh, szlovák, szlovén, magyar ötös 2001 és 2005 között éves szinten 25 százalék körüli növekedést tudott felmutatni a hitelek terén - ez ötszöröse az eurózóna bővülésének -, miközben a délkelet-európai térségben 77, Oroszországban 90 százalékos volt az éves átlagos dinamika - igaz, alacsony bázisról indulva.

A betétek terén térségünk országai már-már uniós szinten vannak a 6 százalékos éves bővüléssel. Eközben déli és keleti szomszédainknál éves átlagban 36 százalékkal növekszik évenként a banki források állománya, Oroszországban pedig 42 százalékos ez az arány.

Mint a románok és a bolgárok

A bécsi bank felmérései szerint az EU-hoz frissen csatlakozott öt térségbeli ország közül Szlovénia felnőtt népességének már "uniós szintű", azaz közel 100 százalékos a bankkapcsolata, míg Csehországban és Szlovákiában 80 százalék felett áll ez a mutató.

Magyarországon a népességnek még mindig csak 65 százaléka számít banki ügyfélnek. Ami a megtakarítási oldalt illeti: a magyar ügyfeleknek a cseh és a szlovák 65 százalékkal szemben mindössze 16 százaléka bír bármilyen betéttel, ráadásul arányuk 2001-ben még 20 százalék volt.

Az adat annak fényében igen érdekes, hogy ennél rosszabb megtakarítási hajlandósággal a kelet-közép-európai térségben mindössze Bulgária, Románia, Szerbia és Bosznia-Hercegovina bír. A megkérdezettek 12 százalékának volt bármilyen bankhitele Magyarországon 2005 végén, ami 5 százalékpontos növekedés a 2001-es felméréshez képest. A régiós csúcstartó a hiteloldalon Szlovákia és Horvátország: mindkét államban a megkérdezettek 22 százalékának van valamilyen hitele.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.