Natália
-3 °C
7 °C

Légitársaságok kontra Ferihegy

2005.05.23. 15:52
A repülőtéri illetékek legalább ötvenszázalékos csökkentését követelik a légitársaságok a Budapest Airport Rt.-től. A Ferihegyen jelen lévő szinte valamennyi hagyományos és diszkonttársaságot, így többek között a Lufthansát, a KLM-et, a British Airwayst, az Easyjetet, a SkyEurope-ot tömörítő szövetség szerint elviselhetetlenné vált a helyzet a 2/B-n.
Levélben fordultak a Ferihegyi repülőtéren üzemelő légitársaságok a Budapest Airport Rt.-hez, tudta meg az Index. Információink szerint a cégek többször is egyeztettek az elmúlt időben, miután a diszkont- és a hagyományos légitársaságok is úgy ítélték meg: az 1-es terminál átadásának csúszása miatt a teljes nyári forgalmat egyedül lebonyolítani hivatott 2/B terminálon kritikussá, szinte elfogadhatatlanná vált a helyzet.

Késések, torlódások

Valóban született egy levél, amelyet hétfőn jutattunk el Budapest Airport vezetésének, erősítette meg lapunknak a légitársaságokat tömörítő AOC (Airline Operating Comitee) két társelnöke, Lichtenberger Tamás, a Lufthansa állomásvezetője és Pető György, az Easyjet régiós vezetője. A légitársaságok úgy ítélik meg, nincs lehetőség arra, hogy a nyári forgalmat akadálymentesen, a korábban megszokott szolgáltatási szinten bonyolítsák le. Már a mostani előszezonban is előfordult, hogy a forgalmas időszakokban az utcára szorultak a sorban álló utasok - mondta Pető György. Az egyre többször előforduló késések miatt pedig egyes utasok a járatcsatlakozásokat mulasztják el - tette hozzá Lichtenberger Tamás. Hangsúlyozta: az utóbbi két évben mintegy 60 százalékkal nőtt a 2/B utasforgalma, a szolgáltatások - egyebek között a beszálló kapuk, a check-in pultok, a határ- és biztonsági ellenőrzési kapuk száma - azonban közel sem tartottak lépést ezzel a fejlődéssel.

Az utasok nyernének

A légitársaságok azt szeretnék, ha a BA a helyzet tarthatatlanságát elismerve csökkentené a jelenlegi, 13,35 eurós illetéket. A szövetség legalább ötven százalékos mértékű csökkentést tartana indokoltnak, amit egyébként azonnal érvényesítenének is a jegyárakban. Az igaz, hogy az utasonként így 1600 forint sokszor csak alig érezhető tétel lenne a teljes jegyár mellett, a szövetség tagjai azonban úgy vélik, jelezniük kell az utasok felé, hogy azok a kellemetlenségek, melyek a túlzsúfolt terminálom érik őket, egyrészt nem a légitársaságok hibájából következnek be, másrészt valamilyen formában kompenzálják őket a torlódásért, késésekért.

Az ötvenszázalékos csökkentést a légitársaságok szerint mindaddig fenn kéne tartani, amíg az eredetileg nyárra már üzembe állítani tervezett Ferihegy-1 meg nem nyílik (ez most az őszre várható), illetve amíg a jelenleg elfogadhatatlannak minősített állapotok meg nem szűnnek. A légitársaságok egy része ugyanis tart attól, hogy az 1-es terminál átadásával sem feltétlen következik be enyhülés, az ott bevezetni tervezett árakat a diszkont társaságok sokallják, és egyelőre nem látszik, ki is költözne át egyáltalán régi reptérre. A BA Rt. hétfő késő délutáni megkeresésünkre még nem tudott reagálni.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.