Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Kivonuló fapadosok?

2005.04.14. 02:12
A nyári akciók és a menetrend tervezését is akadályozza, hogy a fapados légitársaságok még mindig nem tudják, mikortól és mennyiért landolhatnak Ferihegy 1-en. A késlekedés többek szerint példátlan, és tartanak attól, hogy a repülőtér irreálisan magas árat kíván majd megszabni: ez akár egyes társaságok távozásához vezethet, de többen erre vezetik vissza, hogy a Ryanair még mindig nincs jelen Magyarországon.
Egyre feszültebbek a Magyarországon működő fapados légitársaságok amiatt, hogy még mindig nem tudják: mennyi pénzért és mikortól használhatják Ferihegyen az 1-es terminált. A repülőtért vezetése az eddigi tárgyalásokon e két alapvető kérdésben semmilyen konkrétummal nem szolgált, többen egyelőre azt sem veszik teljesen biztosra, hogy az illetékek alacsonyabbak lesznek a lényegesen kevesebb szolgáltatást nyújtó felújított reptéren, mint a most használt 2-es terminálon.

Ez pedig alapvető szempont a diszkont társaságoknál, akik szerint ezt a repülőtérnek is figyelembe kell vennie. Többek szerint éppen a rossz árpolitikának köszönhető, hogy a Ryanair például még mindig nem repül Magyarországra: ez ugyanakkor azt is jelzi, hogy a fapadosok szempontjából nincs szó arról, hogy Ferihegy monopol helyzetben lenne és diktálhatna. A Magyarországot bázisként használó SkyEurope és a Wizz Air helyzete ugyan kényesebb, de általában elmondható: egy diszkont társaság akkor jön ide, ha megéri neki, és adott esetben el is hagyhatja Budapestet. Példaként az utóbbi időben az Easyjetet szokás emlegetni: a társaság a zürichi reptér túlzónak talált árai miatt szüntette meg svájci járatát.

Extra szolgáltatások
Az 1-es és a 2-es terminál szolgáltatásai között alapvető különbségek vannak, a 2-es nyújtotta előnyök egy része a legtöbb hagyományos társaság számára nem is nélkülözhető. Ilyen például a tranzitváró vagy az úgynevezett full-checking, melynek köszönhetően a 2-esen van lehetőség az átszállásra illetve arra, hogy egy utas indulásnál úgy jelentkezzen be és adja fel csomagját, hogy át kell szállnia valahol. A fapadosoknak - melyek kizárólag egyik pontról a másikra repülnek - ez érdektelen. Mint ahogy kevésbé zavarja őket, ha a költségcsökkentés jegyében kevesebb illetve megosztott beszállópultot használhatnak, vagy hogy utasaikat az 1-esen busz szállítja a repülőgéptől az épületig a 2-esen és világszerte megszokott hídak hiányában.

Tervezhetetlen akciók

A tárgyalások - illetve a várt esetleges alkufolyamatok - lezárása előtt egyik társaság vezetősége sem kívánt névvel nyilatkozni az ügyben, azt viszont többen egybehangzóan állították az Indexnek: a késlekedés azért érinti különösen érzékenyen a társaságokat, mert a légiforgalomban már elkezdődött a nyári időszámítás. Többen már be is jelentették, milyen új, vagy külön a nyári forgalomra időzített járatokat terveznek, de a menetrend véglegesítése és ezzel együtt a jegyértékesítés nagyban függ attól, hogy mikor és miben sikerül megállapodni a repülőtérrel.

Az illetékek - a jegyárakat is meghatározó - mértékén túl az is fontos kérdés, hogy melyik társaság mikor indíthatja járatait: a napnak vannak olyan csúcsidőszakai, például a koradélelőtti órák, amikor mindenki akár több járatot is indítana, ám az 1-es terminál maximum hat gép fogadására és indítására képes óránként.

Alku az időpontokról

A társaságok arra számítanak, hogy a hivatalos bejelentések után alku kezdődhet a repülőtérrel arról, hogy bizonyos forgalomnagyság illetve időzítés mellett milyen kedvezményeket kaphatnak. Bár a legkedvezőbb járatindulási időpontok akár sorsolhatóak, vagy más módszerrel is szétoszthatók, a legvalószínűbbnek azt tűnik, hogy a reptér nyíltan vagy burkoltan licitáltatni fogja a társaságokat.

Mindezzel kapcsolatban többen megjegyzik: az biztos, hogy az idén az 1-es terminál még képes lesz kiszolgálni az egyre emelkedő forgalmat, de a későbbi években már a forgalomelosztás mellett is lehetnek problémák. A felújított 1-es terminál kapacitását több szempontból (utas és gépkiszolgálási feltételek) is szűknek tartják: az élesebb kritika szerint korábbi döntések meghozatalakor a reptér vezetése egyszerűen rosszul mérte fel, milyen ugrásszerű növekedés várható a légiforgalomban, noha elég lett volna "szemüket Prágára vetniük".

Nem lesz fennakadás

"A jövő hétre döntés születhet az árakról, azt pedig mindig is jeleztük a légitársaságoknak, hogy a nyitás nyár közepén várható" - mondta az Indexnek Szollár Domokos, aki szerint a társaságok és a reptér közötti tárgyalások nyugodt mederben zajlanak, és alaptalanok a kapacitással kapcsolatos kifogások is. A Budapest Airport Rt. kommunikációs osztályának helyettes vezetője elmondta: egy komoly, nemzetközi légyügyi tanácsadó céget kértek fel az árak kialakítására, az anyag elkészült, a reptér vezetése napokon belül dönt.

"Azt már világosan lehet látni, hogy az 1-es terminál kevesebb szolgáltatást fog nyújtani, mint a 2-es" - hangsúlyozta Szollár Domokos, - "döntően azért, mert a terminál épület műemléki védettsége miatt nem alakítható át akárhogy. Ugyanakkor azt illetően, hogy az árak is alacsonyabbak lesznek-e, egyelőre nem kívánt nyilatkozni, mint mondta az viszont elképzelhető, hogy a kevéssé kedvező időpontokban járatokat indító légitársaságok kedvezményeket kapnak. Ez azonban -- tette hozzá -- mindenütt a világon így van, "egyetlen reptér kapacitását sem lehet úgy megtervezni, hogy miközben a nap fele üres órákkal telik el, addig egyes időpontokban minden társaság több járatot indít."

Tavaly 900 ezres utasforgalmat generáltak a diszkont légitársaságok, az idén ez a szám várhatóan 1,6 millió körül alakul. "Ezt a forgalmat még a jelenlegi rendszerben a 2-es terminál is elbírná, Ferihegy 1 viszont négymilliós éves forgalmat is elbír, így van hova növekednie az utasszámnak" - utalt a jövőre a szóvivő. "Azt látni kell, hogy a műemlék-terminál lehetőségei adottak, évi 2,5 millió utasra terveztük, ami bővíthető, persze csak akkor, ha nem mindenki délben akar repülni. Ugyanakkor példátlan módon alig 9 hónap alatt épül át a terminál, ehhez naponta 100 m2-nyi műemléket kell speciális szempontok alapján átépíteni. Mindezt azért, hogy a forgalom tudjon hova növekedni" - hangsúlyozta Szollár Domokos.

Csak jönnek, és nem mennek a fapadosok

"Egy légitársaság sem működhet vonzó úticélok nélkül, és Budapest egyre inkább ilyenné válik" - mondta Szollár Domokos azzal kapcsolatban, hogy egyes társaságok akár távozásukkal is fenyegethetik a repteret. "Aki Budapestet akarja látni, az nem Pozsonyban akar leszállni, mint ahogy a magyar közönség sem Grazból akar Londonba indulni" - hangsúlyozta. A Budapest Airport valóban hosszabb ideje tárgyal a kemény partnernek minősített Ryanair-rel, de reményeik szerint hamarosan az Európa legnagyobbjaként számon tartott társaság is repül Budapestre.