Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Tarolt a SkyEurope

2005.01.07. 08:51
A SkyEurope több mint ötszörösére növelte forgalmát, a szlovák piacon csak azok a társaságok tudnak életképesek maradni, melyek más úticélokat kínálnak, mint a fapados légitársaság.
A Napi Gazdaság beszámolója szerint a SkyEurope tarolt a múlt évben: az egy évvel korábbi 13,1 millió euróról 63 millió euróra növelte forgalmát, főként a lengyel piacon történt terjeszkedés nyomán. A cég 2003-ban 171 410 utast szállított, tavaly már 956 ezret. 2005 a további növekedés éve lesz, bár ez valószínűleg nem lesz olyan rohamos, mint tavaly - mondta Christian Mandl, a SkyEurope igazgatótanácsának elnöke.

Növelik

A többek között a londoni Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD), a Bank Austria-Creditanstalt és az ABN Amro Bank kezében lévő légitársaság idén 13-ról 18-ra növeli repülőgépei számát. Jelenleg 12 célországba 32 járatot üzemeltet és Pozsonyban, Kassán, Krakkóban, Varsóban valamint Budapesten tart fenn bázisokat.

A 2004. május elseje óta Pozsonyból olcsó légi járatokat indító Austrian Airlines (AUA) viszont fokozatosan leépíti szlovákiai tevékenységét. Decemberben leállították a Pozsony-London közvetlen járatot, a Pozsony és Párizs köztit január 17-én szüntetik meg, egyedül a Pozsony Brüsszel kapcsolat marad, sőt e vonalon februártól heti 6-ról 9-re növelik a járataik számát.

Olcsó jegyek

A pozsonyi repülőtér privatizációja iránt továbbra is érdeklődő osztrák légitársaság visszavonulásának oka az, hogy az árai nem versenyképesek a szlovák fővárosból induló egyre több fapados cégéivel. Az AUA pozsonyi gépeinek kezdeti hetven százalékos kihasználtsága 30 százalékra csappant. A Slovenské Aerolínie (SA) szlovák légitársaság megvásárlására is pályázó AUA azért tudja a Brüsszelbe tartó járatainak számát növelni, mert oda a nagy rivális pozsonyi székhelyű fapados SkyEurope nem repül.

Az easyJet, csütörtökön megkezdte mintegy háromszázezer akciós repülőjegyének értékesítését – írta meg a Világgazdaság. Az akció az easyJet 188 járatának többségére érvényes. Egy útra már 5,5 fonttól kaphatók jegyek (a retúrjegy ára 11 font), s ez az ár mindenféle adót és illetéket magába foglal. A kedvezmények igénybevétele a 2005. február 16-tól 2005. május 25-ig tartó utazási időszakra vonatkozik.