Piroska
-2 °C
5 °C

Fapadossal Erdélybe?

2005.02.03. 16:00
A Blue Air cáfol, és egyelőre nem is kezdte meg a tárgyalásokat a Budapest Airport Rt-vel, az erdélyi sajtó azonban tényként kezeli a Budapest-Marosvásárhely járat március végi indulását.
Március 28-án indul az első Budapest-Marosvásárhely járat, az új román fapados társaság, a Blue Air heti három járatot tervez a magyar fővárosba - írta az erdélyi Krónika című lap. Az Index megkeresésére a Blue Air-nél cáfolták a hírt, a Budapest Airport Rt-nél pedig megtudtuk: a román fapados társaság sem forgalmi, sem kereskedelmi tárgyalásokat nem kezdeményezett egyelőre.

A Blue Air cáfol

Az erdélyi Krónikában megjelent cikkben a marosvásárhelyi repülőtér parancsnoka, Stefan Runcan nyilatkozik, a járatok indításán túl arról is, hogy reményei szerint a jegyárak nem haladják meg a 45 eurót. A parancsnokot az Indexnek nem sikerült utolérnie, a repülőtér több dolgozója azonban egyelőre csak a sajtóból értesült a hírről.

Az Index megkeresésére a Blue Air röviden annyit válaszolt: a közeli jövőben nem tervezik budapesti járat indítását, ha sor kerül erre, honlapjukon tudatják majd.

A román első
A Blue Air tavaly a második félévben kezdett repülni, mint az első román fapados társaság. Jelenlegi flottája két Boeing B 737-300-as gépből áll, ezek 148 utas szállítására képesek. A bukaresti városközponttól tíz kilométerre fekvő Baneasa repülőtérről (ez a román főváros második légikikötője) Temesvárra, Barcelonába, Lyonba és Milánóba indítanak járatokat.

Nem tárgyaltak, de bármikor jöhetnek

A Blue Air egyelőre semmilyen kontaktusba nem lépett a Budapest Airport Rt.-vel, azaz sem a járatindítással kapcsolatos kereskedelmi, sem pedig forgalmi tárgyalásokat nem kezdeményezett, tudtuk meg a BA kommunikációs igazgatósásán. Ugyanakkor minderre akár a járat indítása előtt napokkal is lehetőség van, sőt, a fapadosoknál jellemző, hogy az új desztinációkról rugalmasan, a pillanatnyi igények felmérése alapján gyorsan döntenek.

Ferihegyen jelenleg nyolc fapados társaság gépei landolnak, a kapacitás azonban közel sem teljesen kihasznált, így bármikor készek újabb társaságot fogadni. Azt pedig kifejezetten üdvözölnék, ha keleti irányú járatok is indulnának Budapestről.

Lenne rá igény

Lenne igény egy erdélyi repülőjáratra, a 45 eurós ár pedig jónak mondható - mondta az Indexnek Kalóczkai István, a Hontours utazási iroda vezetője. Véleménye szerint a járat növelné az erdélyi turizmus iránti érdeklődést, hiszen sokszor éppen az jelent gondot, hogy jelenleg egy teljes napon rá kell szánni az utazásra.

A járat beindítása ugyanakkor új feladatot is jelentene az Erdélybe utakat szervező irodáknak - tette hozzá Kalóczkai. A román tömegközlekedés katasztrófális volta miatt ugyanis jelenleg csak az autóval, illetve csoportosan busszal útnak indulók tudnak igazi túrákat tenni. Így amennyiben a repülős utakra komolyabb igény mutatkozik, az irodáknak román partnereket kell keresnie a magyar utasok helyi szállításához.