Ambrus
-7 °C
3 °C

Tendert bontottak az új autópályák előminősítési szakaszában

2002.09.23. 16:30
Nemzeti Autópálya Rt-ben hétfőn felbontották a négy autópálya-szakasz megépítésére, és a "Széchenyi Plusz"-által támogatott kiemelt közútfejlesztési beruházásokra augusztus 28-án kiírt, négy nyílt közbeszerzési eljárás előminősítéses szakaszának tendereit - nyilatkozta Nyiri János, a társaság főmunkatársa.
A részvételi jelentkezéseket a kiírás megjelenést követő 26. napon, közjegyző jelenlétében bontották fel az NA Rt. székházában. A jelentkező cégek, illetve a konzorciumok nevét, az érdekeltek kérésére nem közli a kiíró.

Az M7-es Balatonszárszó-Ordacsehi közötti szakaszára három, az M7-es Becsehely-Letenye és M70-es Letenye-Tornyiszentmiklós közötti szakaszára négy, az M3-as Polgár-Görbeháza közötti szakaszára pedig öt részvételi jelentkezés érkezett. A "Széchenyi Plusz" által támogatott, kiemelt közútfejlesztési beruházások, mérnöki felügyeletére kiírt tárgyalásos eljárásra kilenc pályázat érkezett. Az NA Rt. a pályázati felhívásban foglaltaknak megfelelően jövő hétfőn jelöli ki a tárgyalásra meghívottak körét.

Az NA Rt. három önálló eljárást írt ki. Egyet az M7-es autópálya közötti 19,65 kilométeres szakaszára, a másodikat az M3-as Polgár-Görbeháza közötti 12,7 kilométeres szelvényére. A harmadik tender két szakaszt foglal magába. Az első az M7-es autópálya Becsehely-Letenye közötti 8,76 kilométeres, valamint az M70-es autóút Letenye-Tornyiszentmiklós közötti 18,6 kilométeres útszelvényét. A munkák várható kezdete 2002. március 1., míg a teljesítés határideje 2004. június 30., kivétel Balatonszárszó-Ordacsehi közötti szakasza, ahol 2005. június 30.

Négy társaság jelentkezhetett, a Vegyépszer nem

Az alkalmassági feltételek között szerepel, hogy az elmúlt 3 év átlagában a pályázók árbevétele az első tendernél évenként meghaladja a 10 milliárd forintot, a másodiknál a 8, míg a harmadiknál a 12 milliárd forintot, és saját tőkéje 2001-ben az 500, a 200 illetve a 300 millió forintot. Olyan jelentkezők ajánlatát fogadják el, amelyek 1997-2001. között részt vettek minimum 10 kilométer hosszú 2-szer 2 sávos és a forgalomnak átadott új építésű út építésében, ahol alvállalkozóként legalább 10 százalékban szerepet vállaltak.

A Magyarországon bejegyzett útépítő cégek közül e feltételeknek négy cég felel meg: az osztrák tulajdonú Strabag Kft., két francia érdekeltségű társaság, az Egút Rt., és a Hídépítő Rt., valamint az autópályaépítésben az elmúlt 2 évben a Vegyépszer Rt. konzorciumi társaként résztvevő Betonút Rt.

Mivel a Vegyépszer Rt. csak 2002. novemberben adja át az M3-as autópálya Füzesabony-Polgár közti szakaszát, így nem tudja teljesíteni azt a feltételt, hogy 2001. végéig kivitelezett volna, vagy részt vett volna új autópályaszakasz építésében, ezért nem is adott be pályázatot.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Értékeljen, nyerjen!

Van kedvenc légitársasága? Írja meg véleményét itt!