Gusztáv
-11 °C
-2 °C

Számháborúba kezdtek a bankok

2004.10.12. 08:24
Miközben a hitelét a "már egyszázalékos kezelési költséggel" szlogent használó bankot a többiek elítélték, meg is jelent a következő szokatlan hirdetés: az Erste lakáshitelét havi kamatszinttel reklámozza.
A Kereskedelmi és Hitelbank (K&H) svájci frank alapon kínált lakáshitele reklámozásakor nem a többiek által alkalmazottnál jóval magasabb, 4,4 százalékos kamatát, hanem valóban kedvező, egyszázalékos kezelési költségét emeli ki. Ezt a gyakorlatot a pénzügyi szektorban is igen sok kritika érte. Úgy látszik azonban, hogy mindennek semmilyen visszatartó ereje nincs, hiszen nem csak a K&H hirdetések futnak változatlan formában, mára felbukkant a követő rekláminnováció is.

Az Erste Bank ugyanis elsőként a lakáshitel folyósításakor is áttért az egyébként legfeljebb a hitelkártya-üzletágban (időnként persze az autófinanszírozás terén is) használt havi kamatmutatóra. A reklám hatalmas, 0,3 százalékos kamatszámmal szédít, még a nem annyira felületes szemlélő számára sem rögtön hangsúlyozva: ez a kamatszint havonta értendő. A havi mértéket egyébként már korábban is elkezdte néhány pénzintézet (például Magyar Külkereskedelmi Bank, Inter-Európa Bank) alkalmazni a kezelési költségnél. Ezt a gyakorlatot pedig annak tükrében, hogy a vetítési alapot egész évben az év elején fennálló tartozás jelenti, nehéz lenne másnak, mint megtévesztőnek minősíteni.

Útvesztő

A CIB Bank még a havi kezelési költségmérték meghirdetésnél is jobbat talált ki: kommunikációjában ez a költségnem valahogy kézen-közön teljesen el is tűnt. Most ez némiképp indokoltnak is látszhat, hiszen az ügyfelek a CIB születésnapi akciója keretében az első évi kezelési költségtől (ez milliónként 25 ezer forint) megszabadulhatnak. El persze nem felejthetik, hiszen a kezelési költséget már a hitel folyósításakor levonják, de érdemes megemlíteni azt is, hogy kizárólag a CIB a továbbiakban ezt egy összegben az év elején leemeli az adós számlájáról. A kedvezményben részesülőknél tehát csak az utólagos jóváírás jöhet szóba. A feltétel: havonta legalább 50 ezer forintos munkabér-jóváírás, és havonta minimum két közüzemi beszedési megbízás azon bankszámla esetében, amelyről a CIB deviza lakáshitel törlesztése történik.

A neten nyújtott ügyféltájékoztatás nem csak a CIB esetében nincs a csúcson. Az IEB például hitelkalkulátorában csak svájci frankban hajlandó mindent közölni (a hitelösszeget és a törlesztést is), a többi bankhoz hasonlóan leírva, hogy az adatok csak tájékoztató jellegűek, ajánlatnak nem minősíthetők. "Olvassa el jogi nyilatkozatunkat" - ajánlja ugyanakkor a bank. Ez a nyilatkozat viszont számunkra teljesen elérhetetlennek bizonyult. Persze biztosan kevesen akadnak, akik a banki honlapok útvesztőjében még ilyen, várhatóan hosszú és jogi kacskaringókkal teletűzdelt szövegekre vadásznának. Gyanítható, hogy ebből kiindulva alig akad, ahol a devizahitelek kockázatát jól látható helyen és betűkkel tüntetnék fel. Még arra is elvétve lehet példát találni, hogy a szisztémát (a hitelt vételi, míg a törlesztést eladási árfolyammal számítják) leírnák, konkrét napi árfolyamértéket pedig csak két bank (CIB és FHB) közöl.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.