Gerzson
-3 °C
3 °C

Lakásvásárlás tíz százalék önrésszel

2004.10.05. 11:15
Januártól tíz százaléknyi önrésszel is lakást vásárolhatnak a fiatalok, első lakásvásárlásnál igénybe vehető a félszocpol, adókedvezményt kapnak a bérbeadók, lakhatási támogatást adnak a rászorulóknak, és folytatódik a panelfelújítási program - ez az öt legfontosabb eleme a most elkészült lakásprogramnak. Csabai Lászlóné lakásügyi kormánymegbízott szerint az új koncepció a fiatal, dolgozó, alacsonykeresetű, gyermeket vállaló fiatalokat célozza meg.
Januártól a harminc évesnél fiatalabbak akár tíz százalék önrésszel is lakást vehetnek. A most elkészült lakáskoncepcióból kiderül, az állami garanciavállalás lehetővé teszi, hogy azok a fiatalok, akiknek nincs elzálogosítható ingatlanjuk, minimális önrésszel is saját lakást vehessenek.

Fiatalok, gyerekkel

Ezt a hitelfajtát harminc éves korig lehet igénybe venni. Csabai Lászlóné az Indexnek elmondta, a kérelemnél nem feltétel a házastársi viszony, az élettársi kapcsolat is elegendő, de a feleknek tulajdonközösséget kell vállalniuk, vagyis mindkettőjük nevére kell írni a megvásárolt lakást.

A hitelt Budapesten és a megyeszékhelyeken új lakás esetén 15 millió forintig, használt lakás esetén 12 millió forintig lehet igénybe venni. Vidéken új lakásoknál 12 millió forint, használt lakásoknál pedig 8 millió forint a felső határ. Az állam a devizahiteleket és a forinthiteleket is támogatja, de devizahiteleknél az árfolyamkockázatot a hitelfelvevőknek kell állnia.

Ugyanez a kör, tehát a harminc év alatti fiatalok félszocpolt is igénybe vehetnek. Ez nem lesz szociális elemhez kötve, csak annyi lesz a feltétel, hogy első lakáshoz vegyék fel a támogatást, és első alkalommal veszik igénybe a szocpolt. A 35 éven aluliak is kaphatnak félszocpolt, ha olyan lakást vesznek, melyet tulajdonosa már hat hónapja árul, és az ingatlan ennyi ideje üresen áll. A félszocpol egy gyermek után 400 ezer, két gyermek után pedig 1 millió forint.

Bérlakások és panelprogram

A harmadik eleme a programnak a bérbeadás támogatása. Azok a magánszemélyek, akik öt évre bérbe adják az önkormányzatnak a lakásukat egy előre meghatározott bérleti díjért, adókedvezményt kapnak. Ezt azt jelenti, hogy 25 százalék forrásadó helyett 10 százalékot kell fizetniük.

Azok a házaspárok, akiknél az egy főre eső jövedelem nem éri el a mindenkori szociális ellátás másfélszeresét, lakhatási támogatást kapnak. Ez havi 14 ezer forint, de akkor kaphatják meg, ha a lakás bérbeadója vállalja, hogy nem lépi túl az önkormányzat által meghatározott bérleti díjat. Csabai Lászlóné elmondta, ezt még le kell egyeztetni az önkormányzati szervekkel.

A program ötödik eleme a panelprogram folytatása. A panellakások felújításához 2005-ben 2 milliárd, 2006-ban 8 milliárd forintot különítenek el a költségvetésben. Azért különítenek el kevesebbet a jövő évi költségvetésben, mert a jövő évi pályázatokra csak 2006-ban fizetik ki a támogatást.

Az egész lakásprogramra összesen 17 milliárd forintot különít el az állam. A koncepció 2005. január elsején lép életbe. Jövő év végén valószínűleg felülvizsgálják a program hatékonyságát, és a kormány azt ígéri, hogy siker esetén tovább bővítik a kört. A koncepció néhány héten belül a kormány elé kerül. A kormányhatározatnak október végén vagy november elején meg kell születnie, hiszen az önkormányzatoknak is fel kell készülni a változásokra. Csabai Lászlóné szerint a program élénkíteni fogja a használtlakáspiacot.