Vilma
-7 °C
4 °C

Tankolni is lehet az üdülési csekkel

2006.01.11. 14:44
Minden 30 ezer forint értékű üdülési csekk-tömbben két 5 ezer forint értékű, üzemanyag vásárlásra is felhasználható csekk lesz február közepétől. A csekkeket a Mol-kutaknál lehet beváltani.
A Mol Rt. és a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány (MNÜA) megállapodást írt alá arról, hogy az üdülési csekket február közepétől a Mol töltőállomásain üzemanyag vásárlásra is felhasználhatják az emberek. Karácsony Mihály, az MNÜA elnöke az aláírást megelőző sajtótájékoztatón elmondta: 2005-ben 11,85 milliárd forint értékű üdülési csekket adtak el Magyarországon, ebből december végéig 8 milliárd forint értékűt váltottak be. Egy évvel korábban 7,5 milliárd forint értékű csekket adtak el. Nőtt a csekktulajdonosok száma is: míg 2004-ben 291 ezren használtak csekket, addig tavaly már mintegy 500 ezren.

Az alapítvány minden 30 ezer forint értékű üdülési csekk-tömbbe elhelyez két 5 ezer forint értékű, üzemanyag vásárlásra is felhasználható csekket. Ha valaki kevesebb értékű benzint vesz, mint a csekk névértéke, akkor nem kap vissza készpénzt. Üzemanyagvételre azonban csak a szövegesen megjelölt két csekket lehet felhasználni, igaz, akár egyszeri tankolásra is.

A vállalatok üdülési csekket a mindenkori minimálbérrel megegyező, jelenleg 62 500 forint értékben vásárolhatnak az alapítványtól adó- és járulékmentesen egy-egy dolgozójuknak. Móri Zoltán, a Mol üzletfejlesztési és kereskedelmi igazgatója az MTI érdeklődésére elmondta: a megállapodástól azt várják, hogy az idén 3-4 millió liter üzemanyagot értékesítenek csekkek ellenében, s ebből a mostani árakat figyelembe véve mintegy 1 milliárd forint bevételük származik. A Mol a beváltott csekkek után forgalmi jutalékot fizet az alapítványnak, ennek mértékét azonban nem árulták el. Az elnök annyit mondott, hogy a kiindulási alap a kereskedelmi szálláshelyek után fizetendő 6 százalékos mérték volt.

Az elmúlt évben nagyrészt a jutalékokból, kisebb részt a vagyon hasznosításából és magánemberek befizetéséből mintegy 1,5 milliárd forint haszna származott az alapítványnak, amit a szociálisan rászorultak, munkahellyel nem rendelkezők üdültetésére fordított. Az idén ez az összeg eléri a 2,3 milliárd forintot. Az elnök közölte: ha más olajtársaságok is megkeresik az alapítványt, tárgyalnak velük.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.