Miklós
-7 °C
2 °C

Aggasztóan eladósodunk

2003.07.01. 08:36
A vállalatok takarékosabbá váltak, a lakossági betétek mennyisége viszont tovább csökkent. A lakossági kölcsönfelvétel mennyisége ismét meghaladta a cégest. Ez a trend éppen fordítottja annak, mint ami az egészséges gazdaságokra jellemző, ami kutatók szerint igencsak aggasztó.
Az elmúlt év mintegy felében a magyar vállalatok több betétet helyeztek el, mint amennyi hitelt felvettek. Amennyiben azonban a cégek és a magánszemélyek nettó pozícióját együtt vizsgáljuk, a kép minden eddiginél rosszabbnak tűnik.

Egyre kiszolgáltatottabbá válunk

A lakosság ugyanis (ismét) több kölcsönt vett fel a vállalatoknál, miközben banki betétállományát is csökkentette. A 84,5 milliárd forintnyi céges hitelfelvétellel szemben pedig 150 milliárd forintnyi betételhelyezés áll.

Várhegyi Éva, a Pénzügykutató szakértője szerint a magyar gazdaság még mindig egyértelműen fogyasztásvezérelt. Az ipari termelés ugyan nőtt - hívta fel a figyelmet Várhegyi -, az export azonban csökkent.

Mindez pedig együttesen a fizetési mérleg romlását, a külső eladósodottság növekedését vetíti előre. Az mindenesetre a jelenlegi fejlemények alapján is egyértelműnek tűnik, hogy mind kiszolgáltatottabbá válunk a külföldi befektetőknek.

Májusban 120 milliárdos lakossági negatívum

A végleges adatok szerint egyébként az első negyedévben a folyó fizetési mérleg hiánya kisebb lett az előző negyedévinél. A tegnap nyilvánosságra hozott adat tehát azt mutatja, hogy véget ért a deficit tavaly óta tapasztalt növekedése.

Idén májusban a magyarországi vállalatok 150 milliárd forint friss betétet helyeztek el a bankoknál, a lakosság ugyanakkor 28,2 milliárd forinttal csökkentette pénzintézeti megtakarítási állományát - derül ki a jegybank legfrissebb adataiból. A nettó pozíció (a betételhelyezés és a hitelfelvétel különbözete) a cégeknél mintegy 66 milliárdos megtakarítást, míg a magánszemélyeknél 120 milliárdos negatívumot mutat.

Abnormális állapot

A jelenség egyre aggasztóbb - véli Várhegyi Éva. Egy egészséges gazdaságban ugyanis a háztartások megtakarításaiból finanszírozhatók a cégek. A magánszemélyeknek tehát nettó betételhelyezőknek, a cégeknek pedig nettó hitelfelvevőknek kellene lenniük.

A mostani adatok összhangban vannak a beruházások csökkenésével, ami a gazdasági növekedés kedvezőtlen kilátásaira utal - mondta a kutató. További gondot okoz, hogy így az egész rendszer erőteljesen a külföldi források bevonására van utalva. Mindez végül a fizetési mérleg kedvezőtlen alakulásában csapódik le - véli Várhegyi.

A bankok panaszkodnak, de nincsenek bajban

A bankok - rendszeresen elhangzó panaszaik ellenére - képesek alkalmazkodni ehhez a helyzethez. A kutató szerint ezt fényesen bizonyítja, hogy éves nyereségprognózisán a romló feltételek (például a lakáshitelezésen elérhető marzs szűkülése) ellenére egyetlen egy pénzintézet sem változtatott.

A májusi adatok még semmilyen jegybanki intézkedést sem tükrözhetnek. Ez idő alatt ugyanis stabilan 6,5 százalékos volt az alapkamat és a forint árfolyam-ingadozási sávjánál is csak június elején következett be változás. Az MNB szintén hétfőn nyilvánosságra hozott jelentése szerint az átlagkamatlábak májusban az előző hónaphoz viszonyítva számottevően nem változtak.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!