Virág
0 °C
2 °C

A háromhónapos betét tűnik a legkifizetődőbbnek

2003.06.30. 09:31
Egyetlen hónap alatt másfélszeresére emelkedett a betét-kamatcsúcs. Három hónapos lekötés esetén akár évi kilenc százalék fölötti kamatot is elérhetünk. Bizonytalanságról árulkodik viszont, hogy a legtöbb pénzintézet főként az egy és három hónapos lekötések kamatszintjét emelte. Egy évre még mindig nyolc százalék körüli a kamatcsúcs.
A korábban hónapokig szinte stagnáló bankkamatok júniusban meglódultak. A jegybank összesen háromszáz százalékos alapkamat-növelését nem nézték tétlenül a pénzintézetek: a múlt hónapban még 5-6 százalék közötti betét-kamatcsúcsok ma 8-9 százalékhoz közelítenek.

A jegybank emelése késztette lépésre a bankokat

Június elején aligha gondolhatta volna bárki is, hogy napok múlva száz bázispontos jegybanki alapkamat-emelés bolygatja meg a hazai piacokat, amit nem sokkal később egy jóval radikálisabb, kétszáz bázispontos lépés követ. Az MNB első akciója után néhány pénzintézet még elmorfondírozott, hogy lépjen-e, hiszen egyesek kételkedtek az akkori kamatszint tartósságában (rövid távon kamatvágással számoltak).

Az alapkondíciók elmozdulása mellett a viszonylagos késlekedést erősítette, hogy ez időben egybeesett a lakáshitel-támogatási rendszer változásával, oly mértékű volt tehát a bankokat érintő feltételváltozás, hogy gyakorlatilag újra kellett írni az üzleti terveket. Így az eleinte lassú elmozdulásokat a múlt héten már bejelentésdömping követte.

Már az első emelés után nőttek a betéti kamatok

Az elsők között lépve hét százalék feletti betéti kamatajánlattal állt elő a Postabank, a Raiffeisen Bank és az Erste Bank is. A Raiffeisen kezdte a sort: az egy hónapos lekötéseknél a jegybanki lépést teljes egészében lekövette, így az ügyfél már 6-6,75 százalékot kapott kézhez.

Az ennél hosszabb futamidőknél a kamat - ugyancsak minden összeghatárnál - 75 bázisponttal növekedett. Az akkori változtatás értelmében a betétekre vonatkozó legnagyobb mértéket, 7,25 százalékot a háromhónapos lekötés jelentette, bár ez esetben alapfeltétel az ötmillió forint megléte is volt.

A Postabank a vezértermékének számító, sávos kamatozású Takarékszámla kamatát - kétmillió forint feletti összeg lekötése esetén - 6,25 százalékról 7,5 százalékra változtatta, amellyel az élre került a banki kamatokat illetően. Az Erste Bank a háromhavi betéteknél a kamatprémiumot 0,2-ről 1,25 százalékra emelte, így 2-5 millió forint közötti öszszegnél 6,95, ötmillió forint felett pedig 7,05 százalék illeti meg az ügyfelet.

Volt, ahol rövid időn belül kétszer emeltek

Ám mielőtt még az összes pénzintézet áttekintette volna, hogyan is reagál a száz bázispontos jegybanki kamatemelésre, következett az újabb változás: az MNB ezúttal kétszáz bázisponttal lépett. Erre pedig azoknak is reagálniuk kellett, akik korábban kivártak, míg a többiek készíthették az újabb kondíciós listákat.

A Postabank, az Erste Bank és a HVB Bank még a jegybank döntésének napján kamatemelést jelentett be, majd egy nappal később az Inter-Európa Bank, az ING Bank, a Konzumbank és a Raiffeisen Bank is csatlakozott hozzájuk.

A Postabank első lépésben a vállalati betéti kamatokon módosított, június 20-án egy-két százalékos mértékben emelve azokat. A Takarékszámla kondícióit érintő újabb lépésre a múlt hét elején került sor, amelynek eredményeként kétmilliós összeghatár fölött az igen rövid időt megélt 6,25 százalékos szint tovább hízott, 7,5 százalékra emelkedett.

Ötmillióra akár kilenc százalék

A HVB Bank június 20-ával 305, illetve 300 bázisponttal, vagyis három százalékponttal növelte az egy, illetve háromhónapos lekötések utáni kamat mértékét, míg a 6-12 hónap közötti időtávra 250 bázisponttal emelt. A kéthónapos futamidejű lekötött betétek után már évi kilenc százalék jár ötmillió forint megléte esetén.

Kisebb összeg esetén is a megelőzőknél lényegesen kedvezőbb a kamat: 250 ezer forintnál nyolc százalék. Az Erste Bank is a kilenc százalékot vette célba. A lakossági folyószámláról lekötött háromhavi rulírozó betéteken már ezt meghaladó betéti kamatot tehetnek zsebre az ügyfelek, 5 millió forint feletti lekötéskor.

Az Inter-Európa Bank 100-200 bázisponttal növelte a lakossági lekötött betétek kamatát, a nagyobb kamatemelés értelemszerűen az 1-3 hónapos betétekre vonatkozott, amelynek köszönhetően három hónapos lekötéskor jár a legnagyobb éves kamat, 7,25 százalék.

A Magyar Külkereskedelmi Bank ugyancsak a múlt hétfői nappal 65, illetve 75 bázisponttal emelte a lakossági betéti kamatokat, e szerint egy hónap után - a lekötött összegtől függően - 5,35-6,30 százalékos éves kamat jár, míg 6 és 12 hónap után 5,50-6,50 százalék. A Konzumbank az egy és háromhónapos lakossági betétek kamatát száz bázisponttal növelte június 23-ával, eszerint évi 5,80-6,18 százalék jár az ügyfeleknek a lekötött öszszeg függvényében, míg három hónap után 6,00-6,39 százalékot fizetnek.

A vállalati betétek is nőttek

Az ING Banknál a vállalati betétek kondícióin módosítottak, az emelés mértéke ez esetben kétszáz bázispont volt. A Raiffeisen Bank ezúttal a gazdálkodói betéteken változtatott, 90-130 bázisponttal lépve feljebb. A vállalatok így egy hónapra 7,15-7,80 százalék, három hónapra 6,75-7,80 százalék éves kamatot kapnak kézhez az új kondíciós lista szerint. A lakossági termékek feltételeinek módosítására néhány napos késéssel került sor, amelynek eredményeként múlt hét hétfőtől ötmillió forint fölött már 9,1 százalékot fizet a bank.

A OTP, gyakorlatának megfelelően, az utolsók között hozott döntést, s a bevezetés hatályát is későbbre, július 12-ére tette. A pénzintézet a teljes termékstruktúrával kapcsolatos változtatásokról egy időben határozott. A lekötött betétek 1-2,25 százalékponttal emelkedtek. A vállalati számlák esetén a látra szóló kamat is nőtt, itt - a futamidő és a lekötött összeg függvényében - 0,5-2 százalékpont között volt a változás