Miklós
-7 °C
4 °C

A Fidesztől fél a tőzsde

2006.03.01. 11:17
Az országgyűlési választások végeredménye a 2002-eshez hasonlóan megjósolhatatlannak tűnik, ami bizonytalanságot visz a piaci környezetbe. A Portfolio.hu a négy évvel ezelőttihez hasonlóan összegyűjtötte a piaci szereplők véleményét az egyes lehetséges választási eredmények lehetséges tőzsdei hatásáról. Kiderült, hogy a választási eredmény a négy évvel ezelőttihez képest szinte irreleváns, de a legjobb szcenáriónak a jelenlegi kormány hatalmon maradása tűnik. A nagykoalícióra nem látnak esélyt a nyilatkozók, akik szerint nem tenne jót a piacnak a Fidesz győzelme.
A megkérdezett szakembereknek igen nagy hányada vélte úgy, hogy a választások kimenetelének sokkal kevésbé van hatása a piacra, mint négy évvel ezelőtt (vagy egyáltalán nincs). A jelenlegi helyzetben ugyanis az egyes pártok tőkepiacot érintő politikája nem tér el olyan egyértelműen, mint a 2002-es választások idején.

Ezt alátámasztja az a tény, hogy a négy évvel ezelőtti felmérés eredményei sokkal nagyobb mértékű változásokat valószínűsítettek az egyes forgatókönyvek megvalósulása esetén. Az elemzők akkor főként egy Fidesz-MIÉP együttműködéstől tartottak, annak a piacra gyakorolt hatását egy +3 és -3 közötti skálán -2,74-re taksálták, míg az MSZP-SZDSZ koalíció lehetősége +1,83-at kapott.

Nincs kormányváltó hangulat a börzén

A tőzsdei elemzők között most is a szocialista-liberális együttműködés a legszimpatikusabb, bár a páros eléggé leértékelődött négy év alatt, mivel most már csak +0,95 pontot kapott. A másik végletet egy egypárti Fidesz-kormányzás jelentené, a megkérdezettek erre a forgatókönyvre -1,15 pontot adtak. Ettől érdemben alig tér el a Fidesz-KDNP együttműködés, amelyet -1,05 pontra taksáltak. A Portfolio.hu szerint a Fidesz elutasításában nem kevés szerepe van Orbán Viktornak a Budapest Airport privatizációjával, illetve az áramárakkal kapcsolatos kijelentéseinek.

A nagykoalícióra a megkérdezett szakértők kevés esélyt látnak, de úgy érzik, az MSZP és a Fidesz igencsak valószínűtlen közös kormányzása jót tenne a tőzsdének (+0,35 pont). Az MSZP egyedüli kormányalakítását +0,48 pontra értékelték. A kormányváltás lehetőségei közül a Fidesz-MDF kormány megalakulását tartják a legkevésbé rossznak (-0,64 pont). A Portfolio.hu szerint érdekes az MDF "piacbarát" megítélése, feltűnő ugyanis, hogy a FIDESZ jelenlétét sokkal kevésbé értékelték a megkérdezettek negatívan, ha koalíciós partnerként az MDF szerepelt mellette. Az MDF viszonylag jó megítélése ebből a szempontból igazolhatja Dávid Ibolyának a két nagy párt valóságtól teljesen elrugaszkodó ígérgetéseit bíráló kampányfókuszát.

Száz nap, mínusz harminc pont

A BUX értékére vonatkozó kérdésre kapott válaszokból kiderül: az elemzők szerint bárki is kerül hatalomra, az index legalább 30 ponttal alacsonyabban lesz a választások után 100 nappal, mint a keddi, 23 219,99 pontos záróérték. Igaz, a BUX változásának számszerűsítésére a megkérdezett 24 szakemberből mindössze 19-en vállalkoztak.

A válaszadók szerint a Fidesz-KDNP kormányzása esetén 21 713, a Fidesz egyedüli kabinetalakítása esetén 21 660, Fidesz-MDF kormány esetén 21 881 pont lenne a BUX indexe száz nappal a választások után. Az egypárti MSZP-kormány 23 026, a nagykoalíció 21 135, míg az MSZP-SZDSZ közös kormánya 23 194 pontos BUX-indexet eredményezne az elemzők szerint.

A felmérésben foglalkoztak az egyes részvényekre gyakorolt hatással is, bár erre már csak 16-an válaszoltak a 24-ből. A bankpapírok egyébként a választások nyertesei lehetnek, hiszen az MSZP egyedüli kormányzásának eshetőségét leszámítva mindenképpen nyernek, bármelyik koalíció is irányít majd - vélekednek az elemzők. Ez egyben azt is jelenti, hogy az FHB és az OTP pozitív hozadékra számíthat a FIDESZ hatalomra kerülése esetén is.

Jelentősebb nagyságú pozitív irányra igazából egyik részvény esetében sem számítanak a megkérdezettek, bárki is kerüljön hatalomra. Említésre méltó negatívummal a MOL, a Démász - esetleg a többi áramszolgáltató is - és a gyógyszerszektor képviselői szembesülhetnek egy esetleges kormányváltást követően.

Drasztikus változás nem várható

A közelmúltban az Index is megkérdezte a piaci elemzőket és tudományos kutatókat, milyen hatással lehet a választás a gazdaságra. A lapunknak nyilatkozó szakértők nem számítanak arra, hogy a választások közeledtével különösebb nyugtalanság kezdődne a piacokon: úgy érzik, nem utal semmi a forint vagy a tőzsdeindex jelentős gyengülésére.

Ez szerintük is inkább csak akkor várható, ha a hatalomra kerülő párt - bármelyik is legyen az - elkezdi valóra váltani a választási ígéreteit ahelyett, hogy kiadáscsökkentéssel és bevételnöveléssel lefaragná a deficitet. Erre ugyan nem látnak nagy esélyt, úgy vélik, egy esetleges Fidesz-győzelem esetén az euróbevezetés többet csúszhat. Részletek >>

Kiket kérdeztek?

A Portfolio.hu elemzőket és a befektetési döntéseket ténylegesen meghozó alapkezelőket kérdezett. Az eredmény reprezentatívnak tekinthető, hiszen 24 szakember járult hozzá véleményével a felméréshez, a 24-ből ketten nem vállalkoztak arra, hogy számszerűsítsék elképzeléseiket, csak szóban elemezték a lehetséges kimeneteleket. A szakembereket arra kérték, hogy -3-tól +3-ig terjedő skálán értékeljék a potenciális választási kimenetelek BÉT-re gyakorolt hatását, és tippeljék meg, az egyes koalíciók esetén mennyi lehet a BUX értéke 100 nappal a választások után.

A válaszadó cégek: Aegon Alapkezelő, Budapest Alapkezelő, Berenberg Bank, Buda-Cash, CIB Bank, CIB Alapkezelő, Credit Suisse Life, Concorde, Erste Bank Befektetési Rt, Erste Alapkezelő, Generali Alapkezelő, Inter-Európa Bank, IEB Alapkezelő, ING Investment, ING Alapkezelő, K&H Bank, OTP Bank, OTP Alapkezelő, Metzler Investment, Raiffeisen Bank, Raiffeisen Alapkezelő, Takarékbank.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Felfedeznéd Portugáliát?

Itt a remek alkalom, hogy megismerd. Beszámolók, fotók - böngéssz!