Beáta, Izolda, Lea
8 °C
20 °C

Az állampolgár beszól

2005.02.22. 12:45
Egy hónapja érkeznek az állampolgári hozzászólások a PM honlapjára. A legtöbb hozzászóló nehezményezi, hogy a hazai ügyintézés megbénítja a vállalkozásokat, és egyébként is: túl sokan dolgoznak az államnak.
Közel egy hónapja érkeznek a Pénzügyminisztérium honlapjára a bürokrácia csökkentésére vonatkozó lakossági javaslatok. Eddig több mint hetven javaslat érkezett: egy részük vélemény, de számos hasznos ötletet is megfogalmaznak. Olyan ötletekről van szó, amelyek például ugyanazon adatok több területen történő hasznosítása révén egyszerűsíthetik az adóbevallásokat, csökkenthetik a nyomtatványigényt, könnyebbé tehetik a vállalkozók mindennapjait.

Javaslatokat várnak

A Pénzügyminisztérium a bürokrácia csökkentése fórumot bővítette, a tárca nem csak egyszerű hozzászólásokat vár, hanem szakmai javaslatokat is. Ennek érdekében azok számára, akik erre hajlandóak, kérdőívet is rendelkezésre bocsát az adminisztratív terhek felméréséhez. E kérdőív arra is szolgál, hogy pontosabban, szakszerűbben meg lehessen fogalmazni a javaslatokat, milyen területen, milyen jogszabályt, annak mely részét hogyan lehetne megváltoztatni annak érdekében, hogy egyszerűbb legyen az állampolgárok, a vállalkozók élete, és az állam érdekei se sérüljenek. A dokumentum a tárca honlapján (www.pm.gov.hu) a bürokrácia-csökkentés menüpont alatt érhető el.

Ellátogattunk az oldalra és a hozzászólások igen színes képet mutattak. Megtalálható a rövid, anarchista-nihillista elképzeléstől ("szűnjön meg a PM!"), a rendszerváltó hangulaton át ("DIKTATÚRA!", "kormányváltás kellene_nem lehet fáradt, de éhes milliárdosokra bízni az országot!") a szakértői hozzászólásig sokfajta vélemény. Többen nehezményezik, hogy a vállalkozásoknak annyi energiát kell fektetniük papírügyeik intézésébe, hogy a piaci tendenciák vizsgálatára már nem is marad idejük.

Nehézségek

Mások arról írnak, hogy a hazai bürokratikus ügyintézés már az amerikai vállalatokat is elriasztja a hazai piactól. Tény, hogy Magyarországon sok időt vesz igénybe a vállalkozások beindítása, emiatt pedig már több vállalat hagyta félbe hazai beruházásait. Vannak akik a pályázatokhoz szükséges adatszolgáltatási kötelezettséget tartják túlzónak, mások pedig nemes egyszerűséggel megszabadulnának a közalkalmazottak jelentős részétől.

A javaslatok feldolgozása mindenesetre folyik a tárcánál. A bürokrácia csökkentésére beérkezett, gyorsan megvalósítható javaslatokból még az első félévben jogszabály-módosító csomagot állít össze a minisztérium a parlament számára. A munka ezt követően is tovább folytatódik, hiszen megfogalmazódnak azok az átfogó módosítási elképzelések is, amelyek csak hosszabb távon, rendszerbe illesztve valósíthatók meg.

Választott már utasbiztosítást?

Több mint 50 ajánlat, akár napi 161 Ft-tól!

Egzotikus körutazások!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.