Mária
-6 °C
-2 °C

Elkártyáztunk hatmilliárd eurót

2006.03.27. 09:57
Tavaly 12 százalékkal nőtt a magyarországi Visa-kártyás költések mennyisége. Még mindig főleg pénzfelvételhez használjuk a plasztiklapot, de a kártyás vásárlások értéke több mint húsz százalékkal nőtt.
Az elmúlt évben a Visa-kártyabirtokosok összesen 6,7 milliárd eurónyi pénzt forgattak meg bankkártyájukkal - ez 12,8 százalékos növekedés a 2004-es adatokhoz képest. Radu P. Obreja, a kártyacég magyarországi üzletfejlesztésért felelős elnöke elmondta, a kereskedelmi egységekben lebonyolított kártyás forgalom ennél nagyobb mértékben, 22 százalékkal nőtt.

Az árukért, szolgáltatásokért kifizetett 1,2 milliárd euró ugyanakkor még mindig csak 18 százaléka a teljes kártyás forgalomnak. Az alelnök szerint az viszont már látható, hogy az aktív kártyahasználók egyre szívesebben fizetnek mind kisebb összegű tételeket is a plasztikkal - erre utal, hogy az egy tranzakcióra jutó érték már csak 1,5 százalékkal, 89,3 euróra nőtt.

A kártyacég örül annak, hogy a magyar piacon egyre jobban terjed a kártyaelfogadás, a Visa minden támogatást megad az elfogadói hálózat üzemeltetésére vállalkozó új szereplőknek. Az elfogadói hálózatok kiépítésének egyik legfőbb indoka lehet, hogy hazánkban dinamikusan nő a hitelkártyák száma, amelyeknél a készpénzfelvétel nemcsak tranzakciós díjjal, de a kamatfizetéssel is jár.

A Visa alelnöke szerint a bankok egyre inkább tömegtermékként kínálják a hitelplasztikokat, ami már azért is érdekük, mivel a prémium ügyfelekhez képest ez a kör sokkal kisebb mértékben teljesíti a kamatmentes fizetésnek a teljes elköltött összeg visszatörlesztésére vonatkozó feltételeit - márpedig a bankok csak a fennmaradó tartozás után számolhatnak fel kamatot a mindinkább elterjedő klasszikus hitelkártyák esetében. Egy év alatt 44,6 százalékkal, 241 ezerre nőtt a kártyacég logójával ellátott hitelkártyák száma, a hitelkártyás kereskedelmi költések száma pedig 36 százalékot meghaladó mértékben emelkedett.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.